Ga naar de inhoud

Roberto Martinez is nieuwe bondscoach Portugal: "Verwachtingen bij België niet ingelost? We waren 4 jaar nummer één"

 ma 9 januari 2023 10:38
Roberto Martinez bij zijn voorstelling in Portugal.

Roberto Martinez is de nieuwe bondscoach van Portugal. De ex-trainer van de Rode Duivels volgt bij de kwartfinalist van het voorbije WK Fernando Santos op. "Portugal heeft een van de meest talentvolle selecties in de wereld", sprak de Spanjaard bij zijn voorstelling.

39 dagen na zijn afscheid bij de Rode Duivels heeft Roberto Martinez al een nieuwe uitdaging beet.

 

De Portugese voetbalbond verstuurde vanochtend een mededeling dat de opvolger van Fernando Santos, die 8 jaar aan het roer stond, om 13 uur wordt voorgesteld. 

 

Stipt verscheen Roberto Marinez op het podium.

 

De Spanjaard krijgt zo opnieuw een nationale ploeg vol kwaliteit en talent onder zijn hoede. Bij Portugal, dat in de kwartfinale verrassend sneuvelde tegen Marokko, zal Martinez wel onder meer het geval-Ronaldo moeten managen.

 

"Ik ga mijn best doen om zo snel mogelijk Portugees te leren", lachte Martinez na een speech van de voorzitter, om vervolgens de kwaliteit van de selectie te loven. "Dit is een van de selecties met het meeste talent in de wereld."

 

Uiteraard ging een van de eerste vragen uit de zaal over Ronaldo. "Cristiano verdient respect na 19 jaar bij de nationale ploeg. Ik zal beginnen met de 26 jongens die erbij waren op het WK te leren kennen. Cristiano is er daar dus een van."

 

"We starten aan een proces", ging de coach verder. "Er zijn 54 spelers onder 28 jaar actief in Europese topcompetities, Porto en Benfica zitten in de 1/8e finales van de Champions League. We zullen beslissingen moeten maken."


Dat de Gouden Generatie van de Duivels niet alle verwachtingen inloste? "Oordelen zijn voor anderen. België was vier jaar lang nummer één van de wereld."

Ik zal beginnen met de 26 jongens die erbij waren op het WK te leren kennen. Ronaldo is er daar dus een van.

Roberto Martinez

José Mourinho was naar verluidt de topkandidaat, maar blijft trouw aan AS Roma. Ook de namen van Bruno Lage, Paulo Fonseca, Rui Jorge, Zinedine Zidane en Luis Enrique deden de ronde.


Bondsvoorzitter Fernando Gomes stipte "de uitstekende resultaten van België" onder Martinez aan. "Ons doel is nu om op ieder toernooi de halve finale te bereiken."


Opvallend: Martinez is de eerste bondscoach ooit van de Selecao die Portugees niet als moedertaal heeft. De Brazilianen Otto Gloria en Luiz Felipe Scolari waren de enige andere buitenlanders.

 

"Maar de geboorteplaats van de nieuwe bondscoach was nooit relevant", benadrukte Gomes nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.