Ga naar de inhoud

Isabelle van Elst voor eerste EK als Belgische: "België is mijn tweede thuisland"

 do 5 januari 2023 18:19
Isabelle van Elst.

Hamar (Noorwegen) is van vrijdag tot zondag het decor voor het EK sprint en allround. Bij de sprinters telt ons land met Isabelle van Elst (24) een opvallende nieuwkomer op de startlijst. Zij is de dochter van een Belgische moeder en Nederlandse vader. 

Isabelle van Elst heeft haar entree in het Belgische kamp niet gemist. Van Elst, geboren in Nederland, schaatste meteen BR's op de 500 en 1.000 meter.

 

"Het was een beetje gek in het begin, maar ik ben heel blij met mijn keuze", lacht ze aan de vooravond van haar eerste EK over haar dubbele nationaliteit.

 

"Ik mik op internationale wedstrijden en de Spelen, maar in Nederland zijn er zoveel plaatsingswedstrijden. Het programma zit zo vol, je kan nooit overal op je best zijn."

 

"Sinds mijn 16e had ik de dubbele nationaliteit en deze weg richting de Spelen is voor mij een stuk gunstiger."

 

"Dit biedt nieuwe kansen, waardoor ik andere dingen kon opgeven", legt Van Elst uit. Haar keuze heeft namelijk financiële gevolgen.

 

"De Belgische schaatswereld heeft het financieel niet breed. Wij moeten onze sponsoring zelf in orde brengen en dat kost tijd en energie."

 

"Dat wil ik dit jaar doen, zodat ik me richting de Spelen minder zorgen hoef te maken."

 

"Ik voel me nu net zoveel Belgische als Nederlandse. Mijn moeder is opgegroeid in België en haar familie woont nog in Roeselare. Zelf heb ik er nooit gewoond, maar België is wel mijn tweede thuisland."

Sinds mijn 16e had ik de dubbele nationaliteit en deze weg richting de Spelen is voor mij een stuk gunstiger.

Isabelle van Elst

"Top 5 zou heel erg goed zijn"

Op het EK sprint - met 2 keer de 500 en 1.000 meter vrijdag en zaterdag - wil Isabelle van Elst weer stapjes zetten.

 

"Een sprintvierkamp is toch iets anders", schat ze in. "Ik wil vooral elke week verbeteren."

 

"De voorbije 2 weken heb ik eindelijk een trainingsschema kunnen volgen, maar qua resultaten kijk ik niet te veel naar wat de rest doet. Top 5 zou heel erg goed zijn, maar ik heb echt geen idee."

 

Het seizoensbegin werd grondig verstoord door een infectie van de luchtwegen. "Ik kan eindelijk zeggen dat ik weer fit ben, al merk ik dat ik 6 weken gemist heb."

 

Bovendien liep ze ook nog brandwonden op. "Ik had een ontsteking van mijn strottenhoofd en stembanden."

 

"Mijn arts zei dat het goed was om te stomen met warm water, maar dat bakje water is op mijn benen gevallen. Het viel wel mee, maar het hielp mijn herstel niet."

 

Tegen nieuwe BR's in Hamar zegt ze alvast geen neen. "Calgary (waar ze BR's schaatste) is een snellere piste, maar ik ben zelf ook fitter. Wie weet is het dus mogelijk."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: