Ga naar de inhoud

Masters snooker gaan van start zonder topfavoriet: "Er zit bij niemand lijn in"

 vr 6 januari 2023 11:54
Luca Brecel
Luca Brecel

Na 3 jaar afwezigheid mag Luca Brecel weer meedoen aan de Masters, het toernooi dat is voorbehouden voor de top 16 van de wereld. Met recordhouder Ronnie O'Sullivan (7 titels) in de eerste ronde mag hij meteen zijn borst natmaken. "Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten, maar dat geldt voor alle spelers", zegt commentator Rudy Bauwens.

Zowel in 2018 als in 2019 maakte Luca Brecel deel uit van het elitaire kransje op de Masters. Na wat grillige jaren heeft de Belg nu weer een vast stekje tussen de snookertop. En dus mag hij opnieuw meedoen aan de Masters.

"Ik weet niet goed wat we van Luca mogen verwachten", zegt Rudy Bauwens, commentator bij Eurosport. "Hij kan er in de eerste ronde uitliggen - wat logisch zou zijn tegen O'Sullivan, die als hij gemotiveerd is nog altijd de beste van de wereld is. Of hij kan ver doorstoten, als O'Sullivan er geen zin in heeft of een slechte dag heeft."

 

Je zou kunnen zeggen dat Brecel het niet getroffen heeft met de loting. "Maar dat kun je eigenlijk van iedereen zeggen. Het is voor alle 16 spelers een zware loting. Ik durf geen favoriet naar voren te schuiven."

Heel veel spelers hebben goeie momenten en daarna plots weer niet.

snookercommentator Rudy Bauwens

Brecel speelde onlangs nog de finale van de European Open, maar dat is volgens Bauwens geen waardemeter. "Er zijn veel spelers die de ene dag de pannen van het dak spelen en daarna falen in de finale. Of andersom."

 

"Je krijgt er bij geen enkele speler in de top 16 lijn in. Ze hebben allemaal goeie momenten en dan plots weer niets."

 

"Mark Allen heeft het beste snooker laten zien, maar kon toch te weinig toernooien winnen. Bij Judd Trump komt het er niet uit en bij O'Sullivan weet je het nooit. Mark Selby heeft me nog het meest verbaasd. Hem had ik niet meer aan de top verwacht na zijn fysieke en mentale problemen."

 

"Je ziet ook nog zelden dat iemand een wedstrijd met 5-0 of 6-0 kan winnen. Het is bijna altijd 5-4 of 6-5. Dan wordt een match soms op 1 bal beslist. Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar."

finale (best-of-19)
Judd Trump (Eng-4) Mark Williams (Wal-7) 10-8
1/2e finales (best-of-11)
Stuart Bingham (Eng-14) Judd Trump (Eng-4) 1-6
Jack Lisowski (Eng-10) Mark Williams (Wal-7) 0-6
1/4e finales (best-of-11)
Shaun Murphy (Eng-12) Stuart Bingham (Eng-14) 0-6
Barry Hawkins (Eng-13) Judd Trump (Eng-4) 5-6
Hossein Vafaei (Irn-18) Jack Lisowski (Eng-10) 4-6
Mark Williams (Wal-7) Ronnie O'Sullivan (Eng-2) 6-5
1e ronde (best-of-11)
Neil Robertson (Aus-1) Shaun Murphy (Eng-12) 4-6
Kyren Wilson (Eng-8) Stuart Bingham (Eng-14) 3-6
Mark Allen (NIe-5) Barry Hawkins (Eng-13) 0-6
Judd Trump (Eng-4) Ryan Day (Wal-15) 6-5
Mark Selby (Eng-3) Hossein Vafaei (Irn-18) 2-6
John Higgins (Sch-6) Jack Lisowski (Eng-10) 3-6
Mark Williams (Wal-7) David Gilbert (Eng-17) 6-2
Ronnie O'Sullivan (Eng-2) Luca Brecel (11) 6-1
Gerelateerd: