Ga naar de inhoud

4 Belgische renners zoeken nog onderdak: "Ik train alsof ik het beste seizoen ooit zal rijden"

 do 22 december 2022 07:28
Jens Debusschere, Eliot Lietaer, Julien Vermote en Jordi Warlop.
Jens Debusschere, Eliot Lietaer, Julien Vermote en Jordi Warlop.

Een dikke week voor de jaarwissel tasten onze landgenoten Jens Debusschere, Eliot Lietaer, Julien Vermote en Jordi Warlop nog altijd in het duister over hun toekomst. Hoe gemotiveerd zijn ze nog en denken ze al aan een carrière na de koers?

1. Jens Debusschere

 • 33 jaar

 • Jens Debusschere kreeg op 7 december te horen dat hij plots op zoek moest naar een nieuw team. Tijdens een Zoom-meeting vertelde B&B-ploegbaas Jérôme Pineau zijn renners toen dat hij het financiële plaatje niet rondkreeg.

 • Hoe verloopt de zoektocht naar een nieuw team? "Niet gemakkelijk. Van teams krijg ik te horen dat ze ofwel vol zitten ofwel geen budget meer hebben. Maar misschien bedoelen ze daarmee gewoon dat ze geen interesse hebben."

 • Hoe gemotiveerd ben je nog aan het trainen? "Ik plan geregeld een strandrace in om de motivatie hoog te houden. We doen telkens mee met verschillende leden van de Melkerie en jagen elkaar daar wat in op. Dat is plezant. Dankzij die strandraces heb ik ook wat tussendoelen in deze trainingsperiode."

 • Tot wanneer geef je jezelf de tijd om een nieuw team te vinden? "Dat zal ergens eind januari zijn na mijn laatste strandrace in Bredene. Als ik dan geen ploeg heb, zal ik beginnen uit te kijken naar iets anders."

 • Heb je al nagedacht over een leven buiten de koers? "Ik heb altijd gezegd dat ik na mijn carrière een café wil openhouden. Maar dat krijg je ook niet in 2 weken voor mekaar." 
Jens Debusschere is de voormalige Belgische kampioen.
Jens Debusschere is de voormalige Belgische kampioen.

2. Eliot Lietaer

 • 32 jaar

 • Lietaer kreeg op 7 december net als Debusschere te horen dat zijn team B&B Hotels niet langer een profteam zou zijn.

 • Hoe verloopt de zoektocht naar een nieuw team? "Ik ben nog maar 2 weken aan het zoeken, maar het is een moeilijke zoektocht. 2 teams hadden interesse, maar daar is geen contract uit voortgevloeid."

 • Hoe gemotiveerd ben je nog aan het trainen? "Eind oktober heb ik de trainingen hervat om me klaar te stomen voor het beste seizoen uit mijn carrière. Toen ging ik er nog vanuit dat alles zou goedkomen met het team en dat we zouden rijden met nieuw materiaal."

  "Ik blijf nog altijd gemotiveerd trainen. Binnenkort vertrek ik naar de regio van Malaga voor een individuele stage van 2 weken."

 • Tot wanneer geef je jezelf de tijd om een nieuw team te vinden? "Ik blijf tot 15 januari doortrainen alsof er een nieuw seizoen voor de deur staat. Als ik op 15 januari niets concreets heb, dan is het helaas einde carrière."

 • Heb je al nagedacht over een leven buiten de koers? "Totaal niet, omdat stoppen nog geen optie is. Ik wil nog 2 à 3 jaar koersen."
Eliot Lietaer reed de voorbije 2 jaar bij het Franse team B&B Hotels.
Eliot Lietaer reed de voorbije 2 jaar bij het Franse team B&B Hotels.

3. Julien Vermote

 • 33 jaar

 • Julien Vermote kreeg geen contractverlenging bij Alpecin-Deceuninck.

 • Hoe verloopt de zoektocht naar een nieuw team? "Ik heb contacten met verschillende teams, maar er is nog niet echt iets concreets."

 • Hoe gemotiveerd ben je nog aan het trainen? "Momenteel ben ik op individuele stage in Como. Voor kerst keer ik even terug naar huis om daarna weer op stage te vertrekken.

  "Ik ben op niveau, het zou jammer zijn om nu al te moeten stoppen met koersen. Bij Alpecin-Deceuninck reed ik vooral in dienst, maar ik ging toch nog vaak mee tot diep in de finale. Ik kan zeker nog meer dan enkel maar op kop van het peloton rijden."

 • Tot wanneer geef je jezelf de tijd om een nieuw team te vinden? "Ik zou het liefst voor de start van het nieuwe seizoen een nieuw contract hebben."

 • Heb je al nagedacht over een leven buiten de koers? "Niet echt. Ik zou eventueel wel aan de slag kunnen in het sportmedisch centrum van mijn broer Alphonse of in een fietswinkel. Maar daar hou ik voorlopig geen rekening mee, want ik voel me nog te veel renner."
Julien Vermote in gesprek met zijn ex-ploegmakker Mark Cavendish.
Julien Vermote in gesprek met zijn ex-ploegmakker Mark Cavendish.

4. Jordi Warlop

 • 26 jaar

 • Warlop kreeg op 7 december net als Debusschere en Lietaer te horen dat zijn team B&B Hotels niet langer kon doorgaan als profteam.

 • Hoe verloopt de zoektocht naar een nieuw team? "Moeilijk. Ik krijg altijd hetzelfde verhaal te horen: de ploegen zeggen dat ze vol zitten of geen budget hebben. Het zal niet gemakkelijk worden om nog een team te vinden."

 • Hoe gemotiveerd ben je nog aan het trainen? "Momenteel ben ik op stage in Calpe. Ik volg het trainingsschema van mijn trainer Anthony Dierickx (die ook de beloftevolle Febe Jooris onder zijn vleugels heeft). De intensiteit ligt momenteel niet hoog, ik onderhoud vooral mijn basisconditie."

 • Tot wanneer geef je jezelf de tijd om een nieuw team te vinden? "Ik heb er niet echt een datum opgeplakt. Op 29 december doe ik mee aan het BK strandracen. Begin januari zal ik alles op een rijtje zetten en een beslissing nemen."

 • Heb je al nagedacht over een leven buiten de koers? "Daar heb ik nog niet over nagedacht."
Jordi Warlop reed afgelopen seizoen voor B&B Hotels.
Jordi Warlop reed afgelopen seizoen voor B&B Hotels.

Wat met Armée, Declercq en Bakelants?

Sander Armée is niet meer op zoek naar een nieuw team, hij zet zijn zinnen op een job in de vastgoedsector.

Benjamin Declercq kondigde gisteren zijn afscheid aan en wordt boekhouder. Jan Bakelants wou liever niet reageren. 

Gerelateerd: