Ga naar de inhoud

WK voor Clubs vindt in februari 2023 in Marokko plaats, vanaf 2025 32 deelnemende teams

Chelsea - je herkent Lukaku als 5e van links - is de laatste club op het palmares.

Het volgende WK voetbal voor clubs vindt van 1 tot en met 11 februari 2023 plaats in Marokko. Dat heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino vanmiddag op een persconferentie op het WK in Qatar bekendgemaakt. De FIFA zet ook zijn plannen voor een uitbreiding door - met 32 teams - vanaf 2025.

De geplande uitbreiding van het toernooi, dat nu met 7 teams wordt gespeeld, wordt later dan voorzien voltrokken. De eerste editie met 32 clubs - evenveel ploegen als op dit WK in Qatar - is gepland in 2025.

Oorspronkelijk zou al in de zomer van 2021 een nieuw toernooi met 24 ploegen in China afgewerkt worden. Doordat het EK 2020 en de Copa America echter met een jaar werden uitgesteld vanwege de coronapandemie ging dat toernooi de koelkast in.

Het WK voor Clubs heeft traditioneel in december plaats, maar door het WK in Qatar verschoof het naar het voorjaar van 2023. Dat wordt nu dus van 1 tot 11 februari in Marokko, dat het zo goed doet op dit WK.

De laatste WK-winnaar is Chelsea, Romelu Lukaku scoorde in de editie 2021, die wel pas in februari 2022 zijn ontknoping kreeg in de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Infantino liet in zijn persconferentie ook een balonnetje op over een hervorming van de vriendschappelijke wedstrijden. Het concept 'World Series' zou in het leven worden geroepen om landen van verschillende contintenten vaker tegen elkaar te laten oefenen.

Deelnemers WK voor Clubs 2023:

Het is nog niet duidelijk welke 7 teams zullen deelnemen. Real Madrid (Spa) als winnaar van de UEFA Champions League 2022, Flamengo (Bra) als winnaar van Copa Libertadores 2022 (CONMEBOL), Wydad Casablanca (Mar) als winnaar CAF Champions League 2022, Seattle Sounders (VS) als winnaar CONCACAF Champions League 2022 en Auckland City (NZl) als winnaar OFC Champions League 2022.

De vertegenwoordiger van Azië is nog niet bekend. De finale van de AFC Champions League wordt in april/mei 2023 afgewerkt. Normaal krijgt het gastland een vertegenwoordiger, maar Wydad is al van Marokko. Ofwel komt de nummer 2 uit Marokko erbij (Raja Casablanca), ofwel de nummer 2 van de CAF Champions League (Al Ahly uit Egypte).