Ga naar de inhoud

FIFA-baas Infantino is duidelijk: "Dit was het beste WK ooit en een succes op alle vlakken"

Twee dagen voor de finale, sprak Gianni Infantino met de pers.

Het veelbesproken WK in Qatar kent dit weekend zijn ontknoping. FIFA- baas Gianni Infantino sprak vandaag de pers al toe en is zeer lovend over "het beste WK ooit". Vragen over het verbieden van politieke statements en de dodelijke slachtoffers werden vakkundig behandeld. Ook enkele toekomstige plannen van de FIFA werden al even belicht. 

Met een uur vertraging wandelde Gianni Infantino de perszaal binnen. Alvorens enkele vragen te beantwoorden, kwam de FIFA-baas met een statement over het WK in Qatar.


"We zijn met de FIFA vol lof over dit toernooi", aldus Infantino. "Dit was het beste WK ooit en een succes op alle vlakken. Er kwamen 3.27 miljoen mensen kijken, dat is nu al meer dan de vorige editie en er moeten nog twee wedstrijden worden afgewerkt. Er heerste een internationale en vrolijke sfeer."

 

"Er zijn 62 wedstrijden gespeeld zonder noemenswaardige incidenten en geen enkel team heeft al zijn wedstrijden gewonnen. De wedstrijden waren vaak erg competitief. Het is duidelijk dat er iets aan het veranderen is in het voetbal."

De wedstrijden waren vaak erg competitief. Het is duidelijk dat er iets is aan het veranderen in het voetbal.

Gianni Infantino

Na de monoloog werd Infantino opnieuw aan de tand gevoeld over het verbod op politieke statements en de dodelijke slachtoffers die vielen bij het bouwen van de stadions.

 

"FIFA is een organisatie die meer dan 200 landen vertegenwoordigt", aldus Infantino. "Dat zijn veel verschillende culturen en verschillende visies. De FIFA moet dus met iedereen rekening houden."


"Het verbieden van de One Love-armband had te maken met respect. Je moet alle landen en hun fans respecteren. Wij verdedigen weldegelijk mensenrechten en waarden. Fans wereldwijd willen gewoon genieten van het voetbal en hun problemen even vergeten. Dat is wat wij willen aanbieden."

 

De FIFA rapporteerde eerder al dat er 4 gastarbeiders stierven bij het bouwen van de stadions. Andere bronnen hebben het over veel grotere getallen.

 

"Elk overlijden is er één te veel. 4 mensen zijn gestorven tijdens het bouwen van de stadions. We moeten precies zijn over die cijfers en over hoe we die weergeven. We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid te vrijwaren van alle werkers en dat blijven we ook doen", klonk het resoluut.

Het verbieden van de One Love-armband had te maken met respect. Je moet alle landen en hun fans respecteren.

Gianni Infantino

"Budget verdubbeld en Club World Cup met 32 teams"

Infantino nam ook de tijd om de plannen van de FIFA voor de toekomst uit de doeken te doen. Zo staan er heel wat veranderingen op het programma.

 

"Het budget voor het volgende WK in de VS, Canada en Mexico zal worden opgetrokken naar 11 miljard euro. Dat  is een verdubbeling in vergelijking met het budget voor dit toernooi."

 

"Wij zijn overtuigd dat de impact van het voetbal in Noord-Amerika gigantisch gaat zijn. Er zullen 48 landen landen deelnemen dus zijn er meer wedstrijden in vaak grote stadions met heel veel randanimatie. Voetbal gaat boomen in Noord-Amerika en we zijn overtuigd dat voetbal uiteindelijk daar ook de grootste sport zal worden."

 

Het plan leek aanvankelijk om de 48 landen in 2026 te verdelen in 16 groepen van 3, maar dat wierp vragen op omdat twee landen zouden kunnen spelen voor een resultaat dat hen allebei bevalt. 

 

"Twaalf groepen van vier is weer een reële optie", aldus Infantino. "We moeten er nog eens goed naar kijken."

 

Nog een nieuwtje van de FIFA-voorzitter:  het WK voor clubs vindt volgend jaar plaats in Marokko en vanaf 2025 zullen 32 teams deelnemen.

 

“Oorspronkelijk ging dit plan al worden uitgevoerd in 2021, maar door corona werd het uitgesteld. Dit toernooi zal in de zomer doorgaan en om de 4 jaar worden georganiseerd."