Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

De Belg die bouwt aan de Marokkaanse voetbaltoekomst: "Dit WK is een enorme hefboom"

 ma 12 december 2022 15:08

Het Marokkaanse sprookje blijft duren. Na de overwinning tegen Portugal speelt Marokko woensdag een historische halve finale tegen titelverdediger Frankrijk. Technisch directeur Chris Van Puyvelde looft de prestatie, maar kijkt vooral al naar de toekomst.

Een historische avond voor het Marokkaanse voetbal, maar technisch directeur Chris Van Puyvelde kon de wedstrijd niet vanop de eerste rij volgen. 

 

"De avond voor de wedstrijd werd ik koortsig en na een test bleek dat ik covid had. Ik heb wat afgezien, maar het belangrijkste was de overwinning. Het heeft me letterlijk zuurstof gegeven."

 

Van Puyvelde is nog maar sinds eind juli technisch directeur van Marokko. Nog voor zijn komst werd de nieuwe trainer Walid Regragui aangesteld. Van Puyvelde vindt z'n eigen aandeel in het huidige succes dan ook eerder beperkt.

 

"Mijn aandeel is niet zo groot", zegt Van Puyvelde. "Mijn taak is om het voetbal in Marokko op lange termijn te structureren. Alle credits gaan naar de spelers en de staf. Wat zij hebben gepresteerd is ongelooflijk. Ik werk al heel mijn leven in de schaduw en wil dat zo houden."

Marokko is een land dat voor voetbal leeft. Overal zie je het. Alleen zijn er nog heel wat werkpunten.

Chris Van Puyvelde

"Marokko is een land dat voor voetbal leeft. Overal zie je het. Alleen zijn er nog heel wat werkpunten om het in de toekomst ook te consolideren. Dat is het belangrijkste."

 

"We willen werken aan de opleidingen voor jongens en meisjes, aan de recrutering, werken met data, enzovoort. Dit willen we allemaal structureren en bundelen op één platform."

 

"Een ander werkpunt is om jonge talentvolle spelers te laten doorstromen tot in de eerste ploegen. Zo verliezen we nu veel jong talent. We moeten dus niet enkel over de grenzen kijken, maar ook in eigen land moeten we structureel verderwerken."

Dit WK is een onverhoopt succes en kan een enorme hefboom zijn.

Chris Van Puyvelde

Nog veel objectieven te behalen, al zal dit WK ongetwijfeld al een stevige boost geven.

 

"Dit WK is een onverhoopt succes en kan een enorme hefboom zijn. We moeten nu verderbouwen aan de toekomst en daarom ben ik ook aangesteld als technisch directeur."

 

"Facetten waar we nog aan moeten werken: verticaliteit in ons spel, snel omschakelen en offensief doordraaien. Dat zijn technische details die belangrijk zijn in de verdere ontwikkeling."

 

"Dit WK is dus een enorme boost en zal ons alleen maar helpen om onze doelstellingen te bereiken", besluit de technisch directeur.

Gerelateerd: