Ga naar de inhoud
Marokko is het eerste Afrikaanse land in de halve finales van een WK.
Marokko is het eerste Afrikaanse land in de halve finales van een WK.

De Leeuwen blijven brullen! Marokko stunt tegen Portugal op weg naar historische halve finale

 za 10 december 2022 17:56
  1. 42' - Doelpunt - Youssef En-Nesyri (1 - 0)
  1. 65' - Verv. Youssef En-Nesyri door Badr Benoun
  2. 87' - Geel - Vitinha
  3. 90+3' - Geel 2 - Walid Cheddira
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 10/12/22 - 16:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
42'
Youssef En-Nesyri
42'
Youssef En-Nesyri
1 - 0

Marokko schrijft geschiedenis op het WK. Na een stunt tegen Portugal, met invaller Ronaldo, wordt het de eerste Afrikaanse ploeg in de halve finales. De Leeuwen van de Atlas breien een vervolg aan hun sprookje in Qatar, met dank aan matchwinnaar En-Nesyri.

Marokko - Portugal in een notendop

  • Sleutelmoment: In de 83e minuut begint de tijd te dringen voor Portugal. Na een aflegger van Ronaldo knalt Joao Felix richting de bovenhoek, maar Bono pakt uit met een knappe redding. Dichter zou Portugal niet meer bij de gelijkmaker komen.
  • Man van de Match: Je zou het hem met zijn smalle bouw en luciferbeentjes niet nageven, maar Azzedine Ounahi was vandaag van onschatbare waarde. Overzicht, techniek, rust en in staat om met één versnelling de Marokkaanse counter op gang te brengen.
  • Opvallend: Eindelijk is het zover! Afrika heeft een halvefinalist op een WK. Kameroen in 1990, Senegal in 2002 en Ghana in 2010 strandden in de kwartfinales op een zucht van glorie, maar dit Marokko klimt een trapje hoger.
  • Nog opvallend: Er kan veel gezegd worden over de wat gelaten prestatie van onze Rode Duivels, maar hun poule was achteraf bekeken misschien toch niet zo simpel. Zowel Kroatië als Marokko pronken met een plaats in de halve finales.

En-Nesyri zet Portugal voor het blok

Echt verrassend was het niet, maar groot nieuws weer wel: Ronaldo startte opnieuw op de Portugese bank. Luxeproblemen bij Portugal, échte zorgen achterin bij Marokko. Mazraoui en Aguerd ontbraken, aanvoerder Saïss hinkte een uur lang rond op één been.

 

Het belette de Marokkanen niet om alweer een ijzeren organisatie neer te zetten. Alleen João Félix kon een paar keer dreigen, met een vroege duikende kopbal als grootste gevaar. Bono sprong er goed mee om. Dat kon niet gezegd worden van zijn collega aan de overzijde. Costa werd op een hoge voorzet pijnlijk afgetroefd door En-Nesyri.

 

Dankzij die 1-0 kon Marokko nog meer zijn geliefkoosde spel spelen. Vlak voor de rust ontsnapten de Leeuwen wel toen een listig lobje van Fernandes op de deklat viel. Portugal mocht dan weer blij zijn dat Attiat Allah even later onbesuisd naast ramde.

Marokkaanse muur blijft overeind

De opdracht was duidelijk voor Portugal: scoren tegen een ploeg die tot dan enkel een ongelukkige owngoal had geslikt. Bondscoach Santos haalde daarvoor CR7 van de bank, maar het duurde erg lang vooraleer de veteraan in het ritme van de wedstrijd zat.

 

Pas toen Saïss er toch de brui aan moest geven, begonnen er Portugese kansjes uit de Qatarese lucht te druppelen. Ramos kopte een wenkende kans ver naast en een schot van Fernandes flitste net over de lat. Bono ranselde een knal van Félix heerlijk uit de bovenhoek en liet zich niet verrassen toen Ronaldo zich eindelijk kon tonen.

 

De acht minuten toegevoegde tijd brachten nog meer dramatiek. De heftig ingevallen Cheddira mocht na twee gele kaarten snel inpakken en Aboukhlal, nog een invaller, miste op lakse wijze dé kans op 2-0. Zo bleef het nagelbijten in Doha. Nadat een kopstoot van Pepe naast was gevlogen, kon het Marokkaanse feestje losbarsten.

 

Een plek in de halve finale is uniek voor een Afrikaans land. De vraag rijst wel of een door blessures geteisterd Marokko de winnaar van Engeland-Frankrijk veel in de weg kan leggen. Ook al hebben de Leeuwen van de Atlas iedereen al meerdere keren verrast, dat wordt toch héél lastig.

Fase per fase

90+9'

Marokko flikt het!

Voor het eerst staat er een Afrikaanse ploeg in de halve finales van een WK! Marokko houdt Portugal in bedwang en schrijft voetbalgeschiedenis!

90+9' tweede helft
90+8'

Pepe knikt naast! Was dit dan de laatste kans?

90+7'

Aan de overkant ook geen gelijkmaker: Pepe knikt naast!

90+7'

Wat doet Aboukhlal?

Zakaria Aboukhlal kan zijn ploeg absolute zekerheid over de halve finales bezorgen, maar werkt ergerlijk laks af oog in oog met Costa.

90+6'

Geen 2-0! Aboukhlal werkt laks af

90+6'

Verlengingen overleeft Marokko niet, dat mag duidelijk zijn. De Leeuwen van de Atlas zitten op hun tandvlees, maar Portugal heeft nog steeds een doelpunt nodig.

90+5'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+4'
90+4'

Marokko met z'n tienen na rood voor Cheddira

90+3'

Rood voor Cheddira!

Cheddira bepleit zijn zaak bij Tello, maar die is niet te vermurwen. De invaller pakt zijn tweede gele kaart en moet naar de kant. Marokko met z'n tienen!

90+3'
90+2'

Bono ontzegt Ronaldo de gelijkmaker

90+1'

Terwijl de vierde man aangeeft dat er acht minuten bijkomen, ontzegt Bono Ronaldo de gelijkmaker. Het is de eerste keer dat een bleke CR7 aan de oppervlakte komt.

90+1'

8 - extra time

Er komen 8 minuten extra tijd bij.
89'

Die rood-groene muur blijft gewoon staan. Een Portugese pass rolt nergens heen, tot jolijt van de fans in de tribune.

87'

Marokko verweert zich op heroïsche wijze. Zij zijn Afrikaanse voetbalgeschiedenis aan het schrijven. Nog even volhouden en het is zover!

87'
Portugal