De Leeuwen blijven brullen! Marokko stunt tegen Portugal op weg naar historische halve finale

  1. 42' - Doelpunt - Youssef En-Nesyri (1 - 0)
  1. 90+3' - Geel 2 - Walid Cheddira
  2. 90+2' - Geel - Walid Cheddira
  3. 87' - Geel - Vitinha
  4. 82' - Verv. Sofiane Boufal door Yahya Jabrane
  5. 82' - Verv. Hakim Ziyech door Zakaria Aboukhlal
  6. 79' - Verv. Diogo Dalot door Ricardo Horta
  7. 70' - Geel - Achraf Dari
  8. 69' - Verv. Otavio door Vitinha
  9. 69' - Verv. Gonçalo Ramos door Rafael Leão
  10. 65' - Verv. Youssef En-Nesyri door Badr Benoun
  11. 65' - Verv. Selim Amallah door Walid Cheddira
  12. 58' - Verv. Romain Saïss door Achraf Dari
  13. 51' - Verv. Rúben Neves door Cristiano Ronaldo
  14. 51' - Verv. Raphaël Guerreiro door João Cancelo
  42'goalYoussef En-Nesyri1 - 0

  Marokko schrijft geschiedenis op het WK. Na een stunt tegen Portugal, met invaller Ronaldo, wordt het de eerste Afrikaanse ploeg in de halve finales. De Leeuwen van de Atlas breien een vervolg aan hun sprookje in Qatar, met dank aan matchwinnaar En-Nesyri.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Marokko - Portugal in een notendop

  • Sleutelmoment: In de 83e minuut begint de tijd te dringen voor Portugal. Na een aflegger van Ronaldo knalt Joao Felix richting de bovenhoek, maar Bono pakt uit met een knappe redding. Dichter zou Portugal niet meer bij de gelijkmaker komen.
  • Man van de Match: Je zou het hem met zijn smalle bouw en luciferbeentjes niet nageven, maar Azzedine Ounahi was vandaag van onschatbare waarde. Overzicht, techniek, rust en in staat om met één versnelling de Marokkaanse counter op gang te brengen.
  • Opvallend: Eindelijk is het zover! Afrika heeft een halvefinalist op een WK. Kameroen in 1990, Senegal in 2002 en Ghana in 2010 strandden in de kwartfinales op een zucht van glorie, maar dit Marokko klimt een trapje hoger.
  • Nog opvallend: Er kan veel gezegd worden over de wat gelaten prestatie van onze Rode Duivels, maar hun poule was achteraf bekeken misschien toch niet zo simpel. Zowel Kroatië als Marokko pronken met een plaats in de halve finales.

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Herbekijk de volledige match tussen Marokko en Portugal (1-0)
  wo 30 november 2022 150 min

  En-Nesyri zet Portugal voor het blok

  Echt verrassend was het niet, maar groot nieuws weer wel: Ronaldo startte opnieuw op de Portugese bank. Luxeproblemen bij Portugal, échte zorgen achterin bij Marokko. Mazraoui en Aguerd ontbraken, aanvoerder Saïss hinkte een uur lang rond op één been.

   

  Het belette de Marokkanen niet om alweer een ijzeren organisatie neer te zetten. Alleen João Félix kon een paar keer dreigen, met een vroege duikende kopbal als grootste gevaar. Bono sprong er goed mee om. Dat kon niet gezegd worden van zijn collega aan de overzijde. Costa werd op een hoge voorzet pijnlijk afgetroefd door En-Nesyri.

   

  Dankzij die 1-0 kon Marokko nog meer zijn geliefkoosde spel spelen. Vlak voor de rust ontsnapten de Leeuwen wel toen een listig lobje van Fernandes op de deklat viel. Portugal mocht dan weer blij zijn dat Attiat Allah even later onbesuisd naast ramde.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Marokkaanse muur blijft overeind

  De opdracht was duidelijk voor Portugal: scoren tegen een ploeg die tot dan enkel een ongelukkige owngoal had geslikt. Bondscoach Santos haalde daarvoor CR7 van de bank, maar het duurde erg lang vooraleer de veteraan in het ritme van de wedstrijd zat.

   

  Pas toen Saïss er toch de brui aan moest geven, begonnen er Portugese kansjes uit de Qatarese lucht te druppelen. Ramos kopte een wenkende kans ver naast en een schot van Fernandes flitste net over de lat. Bono ranselde een knal van Félix heerlijk uit de bovenhoek en liet zich niet verrassen toen Ronaldo zich eindelijk kon tonen.

   

  De acht minuten toegevoegde tijd brachten nog meer dramatiek. De heftig ingevallen Cheddira mocht na twee gele kaarten snel inpakken en Aboukhlal, nog een invaller, miste op lakse wijze dé kans op 2-0. Zo bleef het nagelbijten in Doha. Nadat een kopstoot van Pepe naast was gevlogen, kon het Marokkaanse feestje losbarsten.

   

  Een plek in de halve finale is uniek voor een Afrikaans land. De vraag rijst wel of een door blessures geteisterd Marokko de winnaar van Engeland-Frankrijk veel in de weg kan leggen. Ook al hebben de Leeuwen van de Atlas iedereen al meerdere keren verrast, dat wordt toch héél lastig.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 99. Marokko flikt het! Voor het eerst staat er een Afrikaanse ploeg in de halve finales van een WK! Marokko houdt Portugal in bedwang en schrijft voetbalgeschiedenis! .
  2. tweede helft, minuut 99 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 98. Pepe knikt naast! Was dit dan de laatste kans? .
  4. tweede helft, minuut 97. Aan de overkant ook geen gelijkmaker: Pepe knikt naast!

   Aan de overkant ook geen gelijkmaker: Pepe knikt naast!

  5. tweede helft, minuut 97. Wat doet Aboukhlal? Zakaria Aboukhlal kan zijn ploeg absolute zekerheid over de halve finales bezorgen, maar werkt ergerlijk laks af oog in oog met Costa. .
  6. tweede helft, minuut 96. Geen 2-0! Aboukhlal werkt laks af.

   Geen 2-0! Aboukhlal werkt laks af

  7. tweede helft, minuut 96. Verlengingen overleeft Marokko niet, dat mag duidelijk zijn. De Leeuwen van de Atlas zitten op hun tandvlees, maar Portugal heeft nog steeds een doelpunt nodig. .
  8. tweede helft, minuut 94.
  9. tweede helft, minuut 94. Marokko met z'n tienen na rood voor Cheddira.

   Marokko met z'n tienen na rood voor Cheddira

  10. tweede helft, minuut 93. Rood voor Cheddira! Cheddira bepleit zijn zaak bij Tello, maar die is niet te vermurwen. De invaller pakt zijn tweede gele kaart en moet naar de kant. Marokko met z'n tienen! .
  11. Tweede gele kaart voor Walid Cheddira van Marokko tijdens tweede helft, minuut 93
  12. tweede helft, minuut 92. Bono ontzegt Ronaldo de gelijkmaker.

   Bono ontzegt Ronaldo de gelijkmaker

  13. Gele kaart voor Walid Cheddira van Marokko tijdens tweede helft, minuut 92
  14. tweede helft, minuut 91. Terwijl de vierde man aangeeft dat er acht minuten bijkomen, ontzegt Bono Ronaldo de gelijkmaker. Het is de eerste keer dat een bleke CR7 aan de oppervlakte komt. .
  15. tweede helft, minuut 89. Die rood-groene muur blijft gewoon staan. Een Portugese pass rolt nergens heen, tot jolijt van de fans in de tribune. .
  16. tweede helft, minuut 87. Marokko verweert zich op heroïsche wijze. Zij zijn Afrikaanse voetbalgeschiedenis aan het schrijven. Nog even volhouden en het is zover! .
  17. Gele kaart voor Vitinha van Portugal tijdens tweede helft, minuut 87
  18. tweede helft, minuut 87.
  19. tweede helft, minuut 85. De Marokkanen maken er nu al een geweldig volksfeest van in Doha. Peter Vandenbempt.