Ga naar de inhoud

Ook skicrosser Xander Vercammen moest stoppen uit geldnood: "Beloftes werden niet nagekomen"

 ma 12 december 2022 08:44
Vercammen vliegt door de lucht.

Financiële problemen hebben de stekker getrokken uit de Belgian Bullets, maar het bobsleeën is niet de enige Belgische wintersport die op zwart zaad zit. Skicrosser Xander Vercammen zag zijn subsidies wegvallen en moest zijn latten opbergen. "Een olympisch diploma of een medaille in de toekomst was niet onmogelijk."

Het Belgisch wintersportlandschap is verdeeld. De successen van pakweg Hanne Desmet, Evy Poppe of Bart Swings staan in schril contrast met de financiële problemen in andere sporttakken. 

 

Het Belgische bobsleeteam zag dit jaar zijn geldschieters wegvallen en is op sterven na dood. Geen alleenstaand geval, want ook Xander Vercammen (23), getalenteerd skicrosser, moest dit seizoen zijn carrière beëindigen. "Het was financieel gewoon niet meer te doen, dus heb ik besloten om te stoppen", vertelt hij.

 

In 2016 won Vercammen nog zilver op de Jeugdolympiade, een grote toekomst leek voor hem in het verschiet te liggen. Maar begin dit jaar greep hij net naast een ticket voor de Spelen in Peking - het zou het begin van het einde betekenen.

 

"Ik behaalde vorig jaar wat mindere resultaten in de Wereldbeker, maar ik was er wel een van de jongere skiërs. De top 32 scoort punten in de Wereldbekerstand, maar met 60 skiërs aan de start was dat niet evident. Kleine foutjes werden zwaar afgestraft - ik werd vaak 33e of 34e - en greep uiteindelijk naast de Spelen."

"Beloftes werden niet nagekomen, ik zat met schulden"

Door het mislopen van de Spelen viel zijn financiële steun uiteindelijk helemaal weg. "Ik diende nochtans elk jaar een dossier in bij Sport Vlaanderen, maar beloftes werden niet nagekomen en ik heb maar één keer iets gekregen", vertelt Vercammen.


"Ik zat vorig seizoen zonder trainer, waarop Sport Vlaanderen zei dat ik een entourage rond me moest opbouwen. Ik heb dan een team samengesteld, maar uiteindelijk heb ik geen cent gezien."


"Maar ik wou per se naar de Spelen, vanuit het idee dat ik na die Spelen wel financiële steun zou krijgen. Ik heb mijn team dan maar zelf gefinancierd. Maar ik greep net naast de Spelen en dus ook naast financiële steun. Zo heb ik dit jaar nog een serieuze schuld moeten afbetalen aan mijn team."

Ik heb mijn team zelf moeten financieren, maar heb daardoor dit jaar nog een serieuze schuld moeten afbetalen

Xander Vercammen

Op amper 23-jarige leeftijd kwam er zo al een einde aan de veelbelovende carrière van Vercammen. Had hij met meer (financiële) steun naar de top kunnen doorgroeien? "Naar mijn gevoel wel. Een top 16 in Peking was niet ondenkbaar. Als dat lukte, was een top 8 of een medaille in de toekomst ook niet onmogelijk."


Maar die vlieger ging dus niet op. Wat gaat Vercammen nu doen? "Ik ben voorlopig nog coördinator van de Belgische U16 in het alpineskiën. Het skiën heeft na corona een dipje gehad, maar we willen iedereen zo snel mogelijk terug op niveau krijgen."

Gerelateerd: