Ga naar de inhoud

Had Engeland Mbappé "té goed" onder controle? "Giroud profiteerde van die ruimte"

 zo 11 december 2022 07:40

Frankrijk en niet Engeland speelt de halve finale van het WK. Nicolas De Brabander en Michael Van Vaerenbergh zagen een verdienstelijk parcours van The Three Lions, onthouden de comeback van Bukayo Saka, de bliksem(afleider) in Kylian Mbappé en probeerden de hersenkronkel bij Harry Kane in onze dagelijkse WK-podcast uit te leggen.

Engeland wordt weer genekt door een penalty

Dat het WK van Engeland door een penalty beslist zou worden, stond in de sterren geschreven. Dat het opnieuw zou uitdraaien op een drama, bracht het strafschoppenspook weer helemaal naar boven.

 

Al drie keer - in 1990, 1998 en 2006 - werden The Three Lions naar de WK-achterdeur verwezen na strafschoppen. Ook de drie gemiste elfmeters in de laatste EK-finale tegen Italië lagen nog vers in het geheugen toen Harry Kane gisteren naar de penaltystip stapte. 

 

De flashbacks fonkelden in zijn ogen, maar met een loeiharde trap in de rechterhoek leek hij de Engelse strafschoppenvloek eindelijk definitief te Brexitten. Oef.

 

Voor even dan toch. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd ging de bal weer op de stip. Opnieuw nam kapitein Kane zijn verantwoordelijkheid. Een keuze die na affluiten stevig in vraag gesteld zou worden. 

Je kan Southgate weinig verwijten, maar het zal nu wel ophouden voor hem

Nicolas De Brabander in onze WK-podcast

De Engelse aanvaller kwam namelijk oog-in-oog te staan met Hugo Lloris, zijn jarenlange ploegmakker en sparringpartner bij Tottenham. De twijfel te veel in het hoofd van Kane?

 

"Het klopt dat ze elkaar vanbinnen en vanbuiten kennen, maar het klopt niet dat Kane zijn penalty's samen zou oefenen met Lloris. Bij Tottenham wordt er de dag vóór de wedstrijd op strafschoppen geoefend. Dan staat de tweede doelman steevast in de goal", nuanceerde Nicolas De Brabander die stelling in onze dagelijkse WK-podcast. 

 

"Het is heel jammer voor hem én voor Engeland", ging De Brabander verder. "De ploeg van Southgate valt niks te verwijten. Het speelde goed voetbal in Qatar, maar het zal nu wel gedaan zijn met de bondscoach."

 

Daarnaast gooit Michael Van Vaerenbergh nog een bloemetje naar de 21-jarige Bukayo Saka bij diens uittocht. "Hij steekt er dit WK echt bovenuit bij de Engelsen. Na het EK - waar ook hij een strafschop miste - kreeg hij heel wat modder over zich heen. Het is mooi om te zijn hoe hij daar nu op reageert. De neutrale kijker zal hem missen in de rest van het toernooi."

Giroud kraait victorie.

"Engeland had Mbappé onder controle, daarvan profiteerde Giroud"

Ook aan de overkant blijft een aanvaller de criticasters het tegendeel bewijzen. Voor aanvang van de kwartfinales werd er vooral gekeken naar de Franse superster Kylian Mbappé, maar het was Olivier Giroud die Les Bleus de overwinning schonk.

 

"De Engelsen hadden Mbappé goed onder controle tijdens de wedstrijd", zag De Brabander. "Misschien zelfs té goed. Daar kon vooral Giroud van profiteren. Zo kreeg hij tot twee keer toe te veel ruimte in de grote rechthoek. Dan weet je dat het net toch zeker een keer zal trillen."

 

Toch mag ook Mbappé zich op de borst kloppen na gisteren. Zo vocht hij gisteren op de rechterflank de strijd der snelheidsduivels uit met Kyle Walker. Een wedstrijd in de wedstrijd, die de ster van PSG op overtuigende wijze won.

 

"Ze hebben een keer écht een sprintduel gedaan. Toen het gebeurde zat ik op het puntje van mijn stoel", vertelt De Brabander. "Het is nu zeker: Mbappé is toch een tikkeltje sneller."

Bekijk het sprintduel hieronder:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: