Ga naar de inhoud

De "provocerende pressing" van Louis van Gaal: "Een masterclass om tegenstander lam te leggen"

 zo 4 december 2022 09:22

Een stapje dichter bij zijn doel: wereldkampioen worden met Oranje. Louis van Gaal en zijn spelers kwamen gisteren dansend hun hotel binnen na de 3-1-overwinning tegen de Verenigde Staten. In onze dagelijkse WK-podcast zagen Stef Wijnants en Eddy Demarez "een masterclass", een mening die in Nederland alvast niet gedeeld zal worden.

“Ook zonder camera zijn de Nederlanders een team”

Nederland staat probleemloos in de kwartfinale van het WK. 

 

Toch krijgen Louis van Gaal en zijn Oranje in eigen land heel wat kritiek. Aan de bal zouden de Nederlanders te weinig laten zien. Ook gisteren - na de overwinning tegen de Verenigde Staten (3-1) - was de pers kritisch.

 

"Oranje heeft die wedstrijd gewoon met de vingers in de neus gewonnen", weerlegt Stef Wijnants de kritiek in onze dagelijkse WK-podcast. "Het tactische plannetje klopte."

 

"Het was haast een masterclass hoe de Nederlanders hun tegenstander niet in hun spel lieten komen."

Zelfs bankzitter Noa Lang loopt gewoon mee in de pas

Stef Wijnants in de Sporza WK Podcast

Een bewuste keuze van Louis van Gaal, die zijn tactiek zelf bestempelde als "provocerende pressing".

 

"Ze laten de centrale verdedigers van de tegenstander gewoon aan de bal", legt Eddy Demarez uit. "Zo zorgen ze ervoor dat ze zelf veel ruimte krijgen om in te voetballen."

Nederland komt in de kwartfinale Messi en zijn Argentinië tegen.

Tactisch zat het snor bij onze noorderburen, maar ook voor sfeer en gezelligheid scoorde Louis van Gaal en zijn spelers goede punten gisteren. Zo dook er een filmpje op waar de volledige staf en spelerskern van Oranje al dansend het hotel enterden.

 

"Je ziet aan alles dat het een echt team is", vertelt Wijnants. "Het is gemakkelijk om vrolijkheid te veinzen als er heel wat aandacht is, maar ik heb ze ook gezien als er geen camera op hun snoet stond. Ook dan ziet het er een hechte bende uit."

 

"Zelfs  Noa Lang - die nog geen minuut speelde én in elke andere situatie zijn ongenoegen zou tonen - loopt gewoon mee in de pas. Ook dat kan Louis van Gaal als geen ander."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: