Het hart bloedt, maar de portemonnee ook. De verrassend vroege WK-uitschakeling van de Rode Duivels heeft flinke financiële gevolgen. Zo incasseert de voetbalbond het minste prijzengeld in de recente geschiedenis, ook de spelers moeten dit keer met een bescheiden som tevreden zijn.
Na elk groot toernooi rinkelt steevast de kassa... maar dit keer een pak stiller dan normaal.
Sinds het WK in Brazilië cashte de Belgische voetbalbond nooit minder prijzengeld dan op dit toernooi.
Ondanks de flink verhoogde bonussen - in totaal verdeelt de FIFA 424,7 miljoen euro in Qatar - blijft ons land achter met "maar" 8,7 miljoen euro. Dat is de minimumsom die iedere deelnemer ontvangt. Kwalificatie voor de volgende ronde had minimum 12,5 miljoen opgeleverd.
Het verschil met het vorige WK in Rusland is enorm: de Rode Duivels incasseerden toen meer dan 20 miljoen euro voor hun derde plaats. Ook de kwartfinale op het EK bracht vorig jaar een flinke 17 miljoen euro op.
Door de vroege uitschakeling in de groepsfase is het financiële contrast nu groot.
Door de voorgaande successen heeft de voetbalbond wel een aardige spaarpot opgebouwd. Louter op basis van bovenstaande toernooien was de totaalverdienste - exclusief heel wat kosten zoals verblijf en premies - maar liefst 70,7 miljoen.
Volgens een analyse van De Tijd raapte wereldwijd enkel Frankrijk sinds 2014 meer centen bijeen.
Voor het toernooi benadrukte professor sportmarketing Wim Lagae bij onze gewaardeerde collega's van VRT NWS al het belang van die enorme inkomstenstroom voor de Belgische voetbalpiramide.
"Er zijn veel meer mechanismen waarmee het geld nu kan doorsijpelen naar de basis", klonk het.
"Koken kost geld: je moet de zowat 4.000 clubs met alles samen ongeveer een half miljoen spelers ondersteunen, er is de arbitrage, de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, het Futsal, G-voetbal, de verdere digitalisering van de organisatie, het werk aan een correcte regelgeving, ..."
"Troostpremie" voor spelers
Ook de Rode Duivels zelf zullen de snelle exit merken.
De voorbije toernooien kregen ze steeds een flinke som doorgestort. Tot het EK 2016 was dat zelfs ongeveer 60% van het totale prijzengeld en - ondanks een heronderhandeling van het premiestelsel - ook het succesvolle WK in Rusland was bijzonder lucratief.
De beloning toen? Een cheque van minstens 300.000 euro. Nu is dat slechts een fractie van dat bedrag: 42.000 euro.
Bij kwalificatie voor de 1/8e finales verdubbelde de cheque bijna (80.000 euro), een wereldtitel had 445.000 euro opgeleverd.
Gezien de gigasalarissen bij hun clubs zullen de Duivels het evenwel amper in de portefeuille voelen.
De deuk in hun trots zal meer pijn doen.