De eerste bladzijde van het Guinness Book of Worldcup records - editie 2022 - is volgeschreven. De openingsspeeldag van het WK in Qatar deed al meteen heel wat records en opvallende statistieken sneuvelen. En jawel, ook in hun laatste optreden op een wereldkampioenschap schoven Ronaldo en Messi weer aan.
Doelpuntendroogte
Een quizvraagje: wat hadden onderstaande WK-wedstrijden gemeen?
Denemarken - Tunesië
Mexico - Polen
Marokko - Kroatië
Uruguay - Zuid-Korea
Geen idee? We kunnen het u vergeven wanneer u nét dan een dutje zou gedaan hebben. Die wedstrijden eindigden dan ook zonder doelpunt. Nooit eerder bracht een openingsspeeldag 4 doelpuntenloze partijen voort.
Vooral voor de Afrikaanse landen was de droogte van lange duur.
Het was wachten tot Ghana - het laatste Afrikaanse land op het programma van de eerste speeldag - vooraleer er een eerste keer om een goal gejuicht kon worden op het continent.
Extra extra time
Er was nochtans voldoende tijd om een doelpunt te maken.
De FIFA-scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina liet voor het toernooi al uitschijnen dat wedstrijden lang zouden kunnen uitlopen in Qatar. De voormalige Italiaanse topref wil zo een einde maken aan het vele tijdrekken en spelbederf in het voetbal.
Veel aandacht kreeg dat statement toen niet, maar de scheidsrechters in Qatar voegen nu de daad bij het woord.
Tot grote ergernis van de makers van uitzendschema's. Die moesten al 194 extra voetbalminuten in hun schema proppen. Gemiddeld ongeveer een recordaantal van 12 minuten per wedstrijd.
- Qatar - Ecuador: 10 minuten
- Engeland - Iran: 18 minuten
- Nederland - Senegal: 13 minuten
- Wales - VS: 15 minuten
- Argentinië - Saudi-Arabië: 20 minuten
- Denemarken - Tunesië: 13 minuten
- Mexico - Polen: 9 minuten
- Frankrijk - Australië: 13 minuten
- Marokko - Kroatië: 8 minuten
- Duitsland - Japan: 14 minuten
- Spanje - Costa Rica: 13 minuten
- België - Canada: 10 minuten
- Zwitserland - Kameroen: 9 minuten
- Uruguay - Zuid-Korea: 9 minuten
- Portugal - Ghana: 12 minuten
- Brazilië - Servië: 8 minuten
Gerelateerd:
Eviva España
Spanje vernederde Costa Rica op de eerste speeldag met 7-0. De eerste échte recordmatch in Qatar.
Om de Spaanse dominantie te duiden: sinds de metingen kwam het twee keer voor dat een ploeg geen enkel schot loste in een WK-wedstrijd, Costa Rica dit duel tegen Spanje en Costa Rica tegen Brazilië in 1990.
Veel waren de Costa Ricanen dan ook niet aan de bal. De ploeg van Luis Enrique demonstreerde als vanouds tikitaka-voetbal. Zo hielden de Spanjaarden de bal 81,8% van de tijd in de eigen gelederen én gaven ze 976 geslaagde passes naar elkaar. 2 keer een wereldrecord.
Gavi was de spilfiguur in het combinatiespel van La Furia Roja en kwam ook persoonlijk in het geschiedenisboekje. Met zijn 18 jaar en 110 dagen werd hij de jongste doelpuntenmaker op een WK sinds Pelé- in 1958 in de finale tegen Zweden (17 jaar, 249 dagen).
Eerste akte van The Last Dance
Doelpunten en dribbels.
Cristiano Ronaldo en Lionel Messi hebben meteen een tekenende statistiek laten noteren op hun allerlaatste WK.
Ronaldo opende de score vanaf de stip tegen Ghana en werd zo de enige speler ooit die zich op 5 WK's bij de mannen op het scorebord kon trappen. Zijn eerste doelpunt maakte hij in 2006 tegen Iran en was ook een elfmeter. Messi, Klose, Uwe Seeler en
Pelé hebben elk 4 stuks achter hun naam.
Voor Lionel Messi begon het WK minder prettig. Argentinië verloor verrassend met 2-1 van het bescheiden Saudi-Arabië. Toch liet de Argentijn zich positief opmerken aan de bal.
Messi bracht zijn totaal aantal geslaagde dribbels op een wereldbeker op 110. Hij doet zo haasje-over met dribbelkoning Maradona (105). De twee Argentijnen staan op een eenzame hoogte, geen enkele andere speler slaagde erin om meer dan 78 dribbels te volmaken.
Vrije val van de Duivels
Paul de Octopus, Neyar de Valk, alle statistiekenagentschappen...
Voor aanvang van een wereldkampioenschap worden we steevast om de oren geslagen met een heleboel simulaties - de een al wat betrouwbaarder dan de ander.
Zo was er ook een berekening die de Belgen deed dromen. Aan de vooravond van het WK voorspelde het gerenommeerde statistiekenbureau Gracenote dat de Rode Duivels op 18 december de finale spelen tegen topfavoriet Brazilië. Op basis van "meer dan een miljoen simulaties" klopt België wereldkampioen Frankrijk, Portugal en Duitsland.
Maar ook de robots achter die simulatie zaten woensdag voor de buis. Gracenote paste zijn algoritme aan op basis van de prestaties op de eerste speeldag en pronostikeerden... een halve finale voor de Duivels.