Ga naar de inhoud

WK-podcast geeft inkijk in 'verborgen' Qatarese voorbereiding van "6 maanden en 56 oefenwedstrijden"

Alle nationale ploegen kregen slechts één week ter voorbereiding van dit WK. Gastland Qatar daarentegen is zich al 8 maanden in alle verborgenheid aan het klaarstomen voor zijn eerste thuismatch. In de WK-special van De Tribune vertellen Eddy Snelders en Stef Wijnants over het uitgebreide en "verborgen" Qatarese trainingskamp. "Ze hebben al 56 oefenwedstrijden in de benen."

De ontsluiering van de Qatarese voorbereiding

Qatar heeft zijn voetbalcompetitie in maart al stopgezet. De Qatar Stars League is intussen opnieuw begonnen, maar de Qatarezen maakten van het intermezzo handig gebruik om in alle luwte aan hun ploeg voor het WK te bouwen.


"Al de spelers die geselecteerd zijn, hebben een trainingskamp van zes maanden achter de rug samen", vertelt Stef Wijnants in De Tribune over de Qatarese selectie. "Ze hebben gependeld tussen Marbella en Oostenrijk om samen te trainen."


Het bleef niet bij trainen alleen. "In de tussentijd hebben ze een hele resem vriendenmatchen gespeeld", vertelt Eddy Snelders. "Inderdaad. Sinds de winst in de Asian Cup (1-3 tegen Japan in de finale) hebben ze maar liefst 56 oefenmatchen gespeeld om zich klaar te stomen", voegt Wijnants toe. 


Zo namen de Qatarezen het ook op tegen Antwerp. Het werd 2-2.

Wist je dat de ploeg van Qatar ook zo goed als alle oefenmatchen achter gesloten deuren gespeeld heeft?

Stef Wijnants

Om 17 uur mag Qatar zijn opgebouwde automatismen tonen in de openingsmatch tegen Ecuador. Het gastland liet alleszins niets aan het toeval over. 


"Wist je dat de ploeg van Qatar ook zo goed als alle oefenmatchen achter gesloten deuren gespeeld heeft? De pers was nooit welkom. Zo heeft onder andere Nederland niet de kans gehad om hun tegenstander écht te scouten."

Qatar haalde het in de finale van de Asian Cup van Japan.

Zuid-Korea als voorbeeld

De automatismen van een volleybalploeg, maar Wijnants en Snelders zien ook nadelen. 

 

"Je kan heel wat trainen, maar de spelers van Qatar blijven fysiek toch redelijk beperkt. Alle spelers spelen in de lokale competitie en zijn niet heel groot van gestalte. Het is koffiedik kijken hoe de waardeverhoudingen in de duels tegen de vurige Ecuadorianen zullen zijn."

Je kan heel wat trainen, maar de spelers van Qatar blijven fysiek toch redelijk beperkt

Stef Wijnants

De schijnwerper scheen nog nooit zo fel op het land Qatar, maar de voetbalploeg blijkt dus toch de grote onbekende in zijn eigen WK. 

 

"Maar Zuid-Korea leerde ons in 2002 al dat een goed trainingskamp niet te onderschatten is. Ook bij hen werd de competitie een halt toegeroepen om zich zes maanden samen met coach Guus Hiddink voor te bereiden. Dan kun je echt wel wat meer." 


Zuid-Korea schopte het toen verrassend tot in de troostfinale. Zeker nu de andere nationale ploegen maar een weekje voorbereidingstijd kregen, hopen de Qatarezen zo het verschil te maken in eigen land.

Tijdens het WK voetbal in Qatar kun je elke ochtend een aflevering beluisteren van de WK-podcast van De Tribune. Jonathan Metdepenninghen praat elke dag met 2 van onze commentatoren of analisten in Qatar. Ze blikken terug en vooruit en geven een beeld van het leven in Qatar.

De Tribune

Goeiemorgen! Trap het WK voetbal op gang met onze WK-podcast. Stef Wijnants en Eddy Snelders blikken terug op de laatste oefenmatch van de Rode Duivels, vooruit op de openingswedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador en delen hun hotelkamerzicht in Qatar.
22 min