Ga naar de inhoud

De straffe statistieken van talisman Dendoncker: Duivels verloren nog nooit met hem op veld

Goed nieuws voor fans van statistieken of supporters die bijgelovig zijn: Leander Dendoncker (27) staat vanavond aan de aftrap tegen Canada. Met hem tussen de lijnen verloren de Rode Duivels nog nooit een wedstrijd. Een voorbode voor een goede WK-opener?

29 keer trok hij het Belgische shirt al aan bij de hoofdmacht. 18 keer daarvan stond Dendoncker in de basis, 11 keer viel hij in. Vanavond tegen Canada wordt het zijn 19e basisplaats en 30e optreden in totaal.

 

Maar het belangrijkste: in geen van die 29 voorgaande wedstrijden dropen de Rode Duivels af met een nederlaag. Of het nu als invaller of als basisspeler was, Dendoncker is een soort talisman voor de Belgen.

 

In het grootste deel van die wedstrijden speelde Dendoncker als verdedigende middenvelder, al nam hij toch ook in een handvol matchen plaats in de verdediging. Net zoals hij vanavond zal doen. 

Resultaten Rode Duivels met/zonder Dendoncker:

  winst gelijkspel nederlaag aantal wedstrijden    
Dendoncker als invaller of basisspeler 23 6 0 29    
Dendoncker 90 minuten op de bank 26 3 10 39    

Sinds zijn debuut tegen Frankrijk in 2015 zat Dendoncker in 39 wedstrijden in de selectie zonder speelminuten. In die wedstrijden doen de Rode Duivels het opmerkelijk slechter.

 

Maar liefst 25,6% van de matchen waarin Dendoncker op de bank bleef, gingen verloren. Daarbij zaten onder andere de halve finale op het WK van 2018 en de kwartfinale op het EK van 2020. 

 

In de echte topwedstrijden kreeg Dendoncker dus nog niet echt een kans. Al blijft de ongeslagen reeks met hem wel een indrukwekkende statistiek. 

Tegendoelpunten Rode Duivels met/zonder Dendoncker:

  aantal tegendoelpunten    
Dendoncker tussen de lijnen 19    
Dendoncker op de bank 49    

Ook op het vlak van tegendoelpunten doen de Rode Duivels het opmerkelijk beter mét Dendoncker dan zonder. Terwijl hij moest toekijken vanop de bank, vielen er maar liefst 49 tegendoelpunten voor België te noteren. 

 

In de 1744 minuten waarin hij op het veld liep, incasseerde België slechts 19 doelpunten. 

 

Dat is amper één tegendoelpunt om de 92 minuten. 

 

Volgt er vanavond een bevestiging van die sterke cijfers achter de naam van Dendoncker?