De Iraanse spelers hebben tijdens hun eerste volkslied op dit WK een statement gemaakt in steun van de grote protesten in hun thuisland. De spelers zongen niet mee, de fans lanceerden een fluitconcert. In Iran woedt al weken onrust na de dood van een jonge vrouw door toedoen van de politie.
Statement tijdens volkslied
Een volkslied dat weerklinkt op een WK, het zorgt vaak voor mooie en emotionele momenten.
De Iraanse nationale ploeg greep die kans vandaag aan om voor zijn eerste WK-match tegen Engeland een signaal uit te sturen naar de buitenwereld.
De Iraanse spelers hielden tijdens hun volkslied de lippen stijf op mekaar: een niet mis te verstane boodschap in steun van de protesten thuis. De Iraanse fans in het publiek staken ondertussen spandoeken de lucht in en lanceerden een fluitconcert.
In Iran woeden al weken grote protesten. Die begonnen medio september nadat de 22-jarige Mahsa Amini was gestorven na een arrestatie door de zedenpolitie.
In heel het land gaan sindsdien mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en voor vrouwenrechten. De politie treedt hard op tegen de demonstranten, die ook roepen om het aftreden van het autoritaire regime.
Moeten spelers sanctie vrezen?
Zondag had de kapitein van de Iraanse nationale voetbalploeg, Ehsan Hajsafi, in Iran al zijn medeleven betuigd aan de families van slachtoffers. Hij zei ook dat de omstandigheden in zijn land niet goed waren en dat de bevolking niet gelukkig was.
De spelers zijn zich daarvan bewust, luidde het. Eerder had flankaanvaller Alireza Jahanbakhsh al geopperd dat het team het volkslied niet zou meezingen.
Mogelijk dreigen er nu gevolgen voor de Iraanse spelers in hun thuisland. In Iran werd al gespeculeerd over schorsingen als de spelers zouden zwijgen tijdens het volkslied.