Ga naar de inhoud

Bedroevende fan-kampen in Qatar onder vuur: "Ik betaalde 3.300 euro, maar blijf hier niet"

Niet alles straalt luxe uit in Qatar. Ver weg van de vijfsterrenhotels vertoeven WK-fans in container- en tentenkampen van bedenkelijke kwaliteit. En wie dacht dat het voor een zachte prijs was, komt eveneens bedrogen uit. "Ik heb 3.300 euro betaald voor hotelovernachtingen, niet voor een tentenkamp."

Bijna anderhalf miljoen fans trekken de komende weken richting Qatar voor het WK voetbal. Voor een landje dat bijna drie keer zo klein is als België levert dat logischerwijs logistieke problemen op.


Qatar investeerde de voorbije jaren dan ook miljarden in overnachtingsaccommodatie, maar ook low budget-oplossingen moeten soelaas bieden.

 

Zo zijn er in de speelsteden fandorpen opgetrokken die voor duizenden fans een bed moeten voorzien.


Het Rawdat Al Jahhaniya fandorp is er zo eentje. De Britse krant The Guardian trok er heen en zag hoe elke cabine voorzien is van een kleine badkamer, een televisie, een frigo en airco. De fans die er verblijven reageren dan ook overwegend tevreden, ondanks de hoge prijs: zo'n 200 euro per nacht. 

 

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uit de kluiten gewassen festivalcamping

Op veel minder bijval kunnen de zogenaamde tentendorpen rekenen. Een cameraploeg van de BBC nam een kijkje in het Qetaifan Island Fan Village en trof er een uit de kluiten gewassen festivalcamping aan.


Duizenden plastic tenten staan er opgelijnd. De tenten zelf zijn uitgerust met twee bedden, een ventilator en een kast. De sanitaire voorzieningen zijn - festivalgewijs - gedeeld, maar komen bijlange niet in de buurt van pakweg Tomorrowland.

 

Gelukkig kunnen fans de wedstrijden volgen op een zitzak voor een groot scherm of gebruik maken van de openluchtfitness.

 

Bescherming tegen de loden zon die rond de middag ruim boven de 30 graden piekt? Oeps, nergens te bespeuren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrijdag, 48 uur voor de openingswedstrijd, bleek het fandorp bovendien nog lang niet klaar. Zo werden er nog met man en macht vloeren gelegd en stoelen geplaatst terwijl de eerste fans al hun intrek namen. Het prijskaartje: opnieuw zo'n 200 euro per nacht.


 Een Franse fan getuigde bij de BBC dat hij voor zijn verblijf in het fandorp een stevige cent neerlegde. "Ik heb 3.300 euro betaald voor hotelovernachtingen, niet voor een tentenkamp", vertelt hij kwaad, terwijl hij zijn boekingsticket toont.

De tenten zijn van hard plastic, door het warme weer is het binnen niet uit te houden 

Ook een koppel uit Mexico had zich het verblijf helemaal anders ingebeeld. "Toen we de foto's online zagen, leek het een leuk idee", vertellen ze. "Bij aankomst keerde dat gevoel. De tenten zijn van hard plastic. Door het warme weer is het binnen niet uit te houden. Bovendien is het water bruin, ik poets mijn tanden dan maar met flessenwater."


Ook op Twitter lopen de negatieve reacties binnen. "De gasten checken hier in zonder te weten dat je zonder polsbandje geen drinkwater kan krijgen, maar niemand weet waar je zo'n bandje kan halen", schrijft een vrouw. "Het is hier 30 graden, de dichtstbijzijnde winkel is een uur wandelen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.