Ga naar de inhoud

"Een boycot haalde nog nooit iets uit en het WK afpakken was financieel drama voor FIFA"

 zo 20 november 2022 17:14

Het WK voetbal in Qatar is officieel van start gegaan, maar toch zullen heel wat voetballiefhebbers de komende weken met gemengde gevoelens toekijken. Ook bij de analisten in Villa Sporza knaagt het. 

Hoe kijk je als voetbaldier de komende weken naar het WK in Qatar? Het is een vraagstuk waar ook de gasten bij Villa Sporza al maandenlang mee worstelen.

 

"Qatar dacht altijd dat het zich profileerde als het 'leuke, kleine landje dat vooral voor iedereen wil goed doen'. Zo was het de grootste donateur na de aardbeving in Nepal", weet journalist Hans Vandeweghe.

 

"Maar nu is er ineens al die kritiek. Daar zijn de Qatarezen toch door van hun stoel gevallen. Dat hebben ze zich pas heel laat gerealiseerd."

 

Ook in de rest van de wereld hebben ze zich pas iets te laat gerealiseerd dat een WK in Qatar, waar mensenrechten dagelijks met de voeten worden getreden, misschien toch geen goed idee is.

 

Vandeweghe: "Ze hadden het WK kunnen afpakken, maar de FIFA werkt nu al met zware verliezen. Als je dan wegtrekt uit Qatar kom je zeker in ongelooflijk zwaar weer. Infantino wil over 4 jaar ook herkozen worden, dus hij heeft de steun van al die kleine landen nodig."

 

Een boycot dan? "Dat heeft nog nooit geholpen, ook niet bij de Olympische Spelen."

Een boycot van een groot sporttoernooi heeft nog nooit geholpen. 

Hans Vandeweghe

"Voel me pas hypocriet als we hier niet over spreken"

FIFA-voorzitter Gianni Infantino vond de kritiek op dit WK "hypocriet". "Ik zal me misschien één keer hypocriet voelen en dat is als we hier op de dag van de finale niet meer over zouden spreken", zegt Imke Courtois.

 

"Reken maar dat dit zal stilvallen", denkt Franky Van der Elst. Youri Mulder: "De kritiek heeft toch al geholpen, want de bonden zullen nu wel 3 keer op het hoofd krabben voor ze nog eens een WK aan zo'n land toekennen."

 

"Dat klopt, de komende 10 jaar gaan we ook niet meer naar plekken die zo onder vuur zullen liggen", vult Hans Vandeweghe aan.

 

"Dat is een argument om er niet meer naartoe te gaan", besluit Franky Van der Elst. "Maar zullen de mensenrechten in Qatar hierdoor verbeteren? Ik denk het niet."