Ga naar de inhoud

Herrezen Raymond van Barneveld klopt Price opnieuw en beleeft sprookje op Grand Slam

 vr 18 november 2022 22:56
"Barney" staat voor het eerst sinds 2017 in de halve finale van een major.

Dartslegende Raymond van Barneveld is na enkele donkere jaren helemaal terug. De Nederlander - die vorig jaar zijn comeback maakte in de sport - klopte Gerwyn Price, nummer 1 van de wereld, voor de tweede keer op een week tijd en staat zo in de halve finale van de prestigieuze Grand Slam of Darts.

15 december 2019. Raymond van Barneveld bergt zijn dartspijltjes op na een verrassende nederlaag in de eerste ronde van het WK. De vijfvoudige wereldkampioen, die dan al een tijd met mentale problemen kampt, zwaait af met een destructief interview. "Het leven heeft geen zin meer", luidt het.


18 november 2022. Raymond van Barneveld klopt 's werelds nummer één Gerwyn Price voor de tweede keer op een week tijd een plaatst zich voor de halve finales op de Grand Slam of Darts, een van de belangrijkste toernooien van het jaar.


Het kan verkeren.

Een sprookje in Wolverhampton

Van Barneveld, 55 ondertussen, begon de week uitstekend op de Grand Slam. Hij won driemaal in de groepsfase, waaronder tegen Price, en plaatste zich zo voor de knock-outfase. In de 1/8ste finales wipte hij vervolgens Simon Whitlock, een nieuwe ontmoeting met Price diende zich aan.

 

In de kwartfinale begonnen beide spelers goed, maar Price toonde zich klinischer op de juiste momenten en liep uit tot 8-3. Een nieuwe stunt leek te hoog gegrepen voor Van Barneveld. Maar zoals u ondertussen weet, het kan verkeren.

 

"Barney" krikte zijn niveau opnieuw op en krabbelde langzaamaan recht. Met hoge scores en erg secure dubbels draaide hij de rollen helemaal om. Price begon zelf te missen - ook zijn geliefde dubbel 20 viel niet meer - en Van Barneveld genoot zichtbaar van het publiek en van zichzelf.

 

Met uitstekend darts maakte de vijfvoudige wereldkampioen het bij 15-13 af. Een sprookje in Wolverhampton voor de Nederlander, die zo voor het eerst sinds 2017 (toen op het WK) in de halve finales van een major staat. Price verliest bovendien voor het eerst in 5 jaar op de Grand Slam, het toernooi dat hij al drie keer won.

 

In de volgende ronde wacht Michael Smith, die eerder op de avond Joe Cullen klopte na een decider. Door zijn prestaties keert Van Barneveld al zeker terug in de top 35 van de wereld. De top 32 is volgende maand reekshoofd op het WK.

Van Barneveld: "Wat is hier gebeurd?"

"Wat is hier gebeurd?", stamelde Van Barneveld na de partij op het podium.  "Ik heb kansen gemist, maar ik weigerde om op te geven. Ik denk dat ik het best goed heb gedaan", lachte hij.

 

"Ik heb dit succes te danken aan mensen om me heen die in me geloven. We hebben er samen keihard aan gewerkt om weer aan de top te komen. Ik ben ongelofelijk trots", besloot hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: