Spring naar de inhoud

De blessure met de meeste kans op herval: hoe delicaat is het hamstringletsel van Lukaku?

De blessure met de meeste kans op herval: hoe delicaat is het hamstringletsel van Lukaku?
 di 1 november 2022 08:15

Houden de hamstrings van Romelu Lukaku het? Na het spijtige nieuws over de hervallen Rode Duivel zal die vraag de gemoederen blijven beroeren. Maar hoe vervelend is zo'n blessure? En valt het op korte termijn op te lossen? Twee kinesisten schatten de situatie in.

Bijzonder spraakzaam zijn de betrokken partijen niet. Sinds Romelu Lukaku eind augustus uitviel met een hamstringletsel, hielden de speler, club en mensen bij de nationale ploeg zich op de vlakte over de ernst van de blessure.

 

Dat is, nu de spits herviel, niet anders. De medische staf van de KBVB lijkt wel aan te geven dat het om hetzelfde letsel gaat dat weer de kop opsteekt. Ook Inter-coach Simone Inzaghi vertelde gisteren dat er sprake is van littekenweefsel. 

 

Sowieso benadrukken verschillende kenners dat een probleem aan de hamstrings zelden goed nieuws is voor een profvoetballer. Juist vanwege de grote kans op herval als een speler te vroeg weer in actie komt.

Ook het mentale is een risico: je krijgt plots de angst om steeds te hervallen.

Kinesist Jochen De Coene werkte bij Anderlecht nog samen met Romelu Lukaku

De ernst en behandeling zullen vooral afhangen van de oorzaak van de blessure, want die is niet steeds dezelfde.

 

"De grote vraag is of het om een spierscheuring gaat, dan wel om een onderliggend probleem dat de blessure veroorzaakt", duidt Jochen De Coene, medisch coördinator bij KV Kortrijk.


"Met zijn morfologie en explosiviteit zou het niet verwonderen als het om een spierscheuring ging. Maar dan zou Inter nooit het risico genomen hebben om Romelu te vroeg in te zetten, net door zijn explosiviteit."

 

"Mocht het toch een nieuw scheurtje zijn, dan zou dat wel een vervelend probleem zijn. Dat zou namelijk betekenen dat het littekenweefsel telkens opnieuw scheurt."

Voordeel van voorbeeldprof

Naast de these van de spierscheuring is er dus nog een mogelijke verklaring: een onderliggend probleem.

 

"Hinder aan de hamstrings kan bijvoorbeeld ook vanuit je rug komen", duidt De Coene, die vroeger nog samenwerkte met Lukaku bij Anderlecht.

 

"Steven Defour kampte met zulke problemen. En natuurlijk wordt Romelu ook een jaartje ouder en heeft hij al veel matchen op de teller."

 

De vraag die natuurlijk op ieders lippen brandt, is of het nog goedkomt voor het WK.

 

"Ik denk het wel. Romelu is op en top prof en wordt omringd door de juiste experts. De medische staf van de KBVB weet waar ze mee bezig zijn. Al is ook het mentale aspect nu een risico. Je krijgt plots toch angst om weer te hervallen."

 

"Ik weet alleszins dat Romelu er alles aan zal doen om zo snel mogelijk te genezen. Hij is een voorbeeldprof. Zonde dat uitgerekend hem dit zo kort voor het WK moet overkomen, hij verdient dit niet."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Alternatieve trainingen zijn mogelijk, wedstrijdritme is iets anders"

Hamstringblessures, ze duiken met de regelmaat van de klok op in het voetbal. "Zeker bij explosieve spelers", vult Frank Wezenbeek, al jaar en dag kinesist bij AA Gent, aan.

 

"Zij veranderen constant van richting met een hoge intensiteit. Dat veroorzaakt veel musculaire stress en kan dus ook blessures triggeren. Je ziet zoiets ook vaak bij atleten."

 

Wat is dan het proces dat nu best gevolgd wordt? "Maak een duidelijk beeld van de nieuwe situatie en stel dan een plan op korte termijn op."

 

"Gelukkig kun je tegenwoordig veel alternatieve trainingen inlassen. Vroeger was je bij een spierletsel veroordeeld tot de massagetafel. Nu kan je spelers toch nog aanzichzelf laten werken. Al is wedstrijdritme natuurlijk nog iets anders."

Gerelateerd: