Ga naar de inhoud

Sjachtar wil dat Iran nog uitgesloten wordt van WK: "Ze leveren drones aan Rusland"

Sergei Palkine, de algemeen directeur van de Oekraïense topclub Sjachtar Donetsk, heeft maandag een opvallende oproep gedaan aan Wereldvoetbalbond FIFA. Palkine vroeg Iran uit te sluiten van het komende WK in Qatar (20 november-18 december) en hen te vervangen door Oekraïne. Volgens Palkine levert Iran drones aan Rusland die ingezet worden tijdens de oorlog.

Kiev beschuldigt Teheran al enkele weken van het leveren van kamikazedrones Shahed 136 aan Moskou. Die richten de Russen op de energie-infrastructuur van Oekraïne. Iran en Rusland hebben de samenwerking al verschillende keren ontkend.

 

Sergei Palkine pleit er nu voor om Iran uit te sluiten van het WK voetbal. "Terwijl de Iraanse leiders kunnen genieten van hun nationale ploeg op het WK voetbal worden er Oekraïners gedood door Iraanse drones en raketten. Elke drone werd geproduceerd en geleverd door de Iraanse autoriteiten. Het Iraanse leger heeft de lancering van de drones rechtstreeks opgevolgd."

"Sjachtar roept de FIFA en de hele internationale gemeenschap op om het Iraanse nationale team onmiddellijk te weren van het WK vanwege de directe betrokkenheid van het land bij terroristische aanslagen op Oekraïners."

"Het Oekraïense team verdient het om deel te nemen aan het WK. Ze hebben tijdens de play-offs voor het WK begin juni bewezen met hun hart te spelen. Het zou een historische en sportief gerechtvaardigde beslissing zijn. Laat ons de fouten van het WK van 2018 in Rusland niet herhalen."

Oekraïne klopte in de barrages Schotland met 3-1, maar verloor vervolgens met 1-0 van Wales. Het team kon internationaal op erg veel sympathie rekenen. Het FIFA-reglement laat toe dat nationale teams vervangen worden op een WK. Dat geldt meestal bij een terugtrekking van een land. Er zijn geen specifieke criteria.