Niemand kan de toekomst voorspellen - al zeker niet in het voetbal. Toch legt de Engelse kwaliteitskrant The Guardian ieder jaar een lijst aan van de grootste voetbaltalenten. Dit seizoen prijkt daar met Racing Genk-speler Konstantinos Karetsas alweer een Belg op. Zijn voorgangers bewijzen dat dat nooit garanties biedt. Een overzicht.
Hoe gaat The Guardian te werk voor zijn Next Generation-lijst?
Selecteert ieder seizoen 60 talenten van overal ter wereld, geboren in een bepaald jaar. Onder meer Erling Haaland prijkte in zijn beginperiode bij Molde al op de lijst. Het zijn lokale kenners die namen insturen. Voor de generatie-2007 is er met Konstantinos Karetsas dit jaar één Belg geselecteerd. Ook de Kroatische Westerlo-speler Luka Vuskovic valt de eer te beurt.
2023
Julien Duranville (toen: Dortmund, nu: Dortmund)
Het voormalige goudhaantje van Anderlecht was vorig jaar onze vertegenwoordiger in de lijst. Kon zich door blessureleed nog altijd niet definitief doorzetten bij Dortmund. Debuteerde ondertussen wel voor de Rode Duivels.
2022
Noah Mbamba (toen: Club Brugge, nu: Fortuna Düsseldorf)
Was vorig seizoen een bevoorrechte getuige van het sprookje van Leverkusen. Heeft daardoor al de Bundesliga en Duitse beker op zijn palmares staan - ondanks zijn beperkte aandeel in die successen. Zoekt dit jaar speelminuten tijdens een uitleenbeurt aan tweedeklasser Fortuna Düsseldorf, maar komt daar amper van de bank.
2021
Pierre Dwomoh (toen: Antwerp, nu: Watford)
Door The Guardian terecht omschreven als "talent met een handleiding". Ontpopte zich bij Antwerp even tot een revelatie, maar verdween al even snel weer naar het achterplan. Nadien uitgeleend aan KV Oostende en RWDM. Bij de Brusselaars speelde Dwomoh zich op de radar van Watford, dat hem deze zomer voor 1 miljoen overnam van Antwerp. Kwam daar evenwel nog niet in actie.
Roméo Lavia (toen: Manchester City, nu: Chelsea)
Had terecht zijn plekje in de talentenlijst. Brak door bij Southampton, dat hem slim wegplukte bij Manchester City voor 14 miljoen euro. Een slimme investering, want het goudhaantje was meteen een sensatie. Trok vervolgens voor 62 miljoen euro naar Chelsea. Lavia - ondertussen Rode Duivel - sukkelt daar nu wel van de ene blessure in de andere. Zonde.
2020
Ardy Mfundu (toen: Schalke 04, nu: zonder club)
Was in 2020 een relatief onbekend Belgisch talent van Schalke 04. Mfundu, die eerder bij Club Brugge speelde, is een fysiek sterke verdediger. Maakte nooit minuten voor de A-ploeg van Schalke en trok dan naar de beloften van Beerschot. Nu zit hij zonder club.
Luca Oyen (toen en nu: Racing Genk)
Op het moment dat Luca Oyen de lijst haalde, kwam de winger nog maar net piepen bij het eerste elftal van Racing Genk. Vier jaar later heeft de flankaanvaller al vaak zijn kwaliteiten getoond in de Jupiler Pro League. Maar twee gescheurde kruisbanden remden zijn carrière stevig af.
2019
Jeremy Doku (toen: Anderlecht, nu: Manchester City)
Criticasters twijfelden even toen hij (door blessureleed) stagneerde bij Rennes, maar nu is iedereen overtuigd. Jeremy Doku is een belangrijke schakel van Pep Guardiola bij Manchester City en een wapen voor de Rode Duivels.
Marco Kana (toen en nu: Anderlecht)
Op het moment dat The Guardian hem selecteerde amper 2 wedstrijden als invaller achter zijn naam. Onder Vincent Kompany boomde de middenvelder, maar kende nadien toch een flinke terugval. Bracht te weinig tijdens een uitleenbeurt aan KV Kortrijk en keerde deze zomer terug naar Anderlecht. Kwam dit seizoen nog niet in actie en heeft wellicht weinig toekomst in het Lotto Park.
2018
Nicolas Raskin (toen: KAA Gent, nu: Rangers)
Kon zich bij KAA Gent nooit doorzetten in de eerste ploeg. Een terugkeer naar jeugdliefde Standard deed wonderen. Raskin ontplooide zich in Luik tot een onbetwiste titularis. Versierde nadien een mooie transfer naar de Schotse topclub Rangers, waar hij moet knokken voor een basisplaats onder Philippe Clement.
2017
Keres Masangu (toen: AS Roma, nu: Dender)
In 2017 - het jaar dat hij de lijst van The Guardian haalde - verkaste Masangu van Mechelen naar AS Roma. Na 3 seizoenen bij de jeugdploegen van de Italiaanse topclub keerde de middenvelder terug naar België, meer bepaald Beerschot.
Ook daar kon Masangu niet doorbeken als prof, tijdens een opvallende uitleenbeurt aan de Kroatische formatie Sibenik evenmin. Keerde via tweedeklasser Virton terug naar België en staat nu onder contract bij Dender, waar hij tot dusver amper 4 minuten maakte.
Flor Van Den Eynden (toen: Inter, nu: Helmond sport)
Behoorde in 2017 samen met Xian Emmers en Zinho Vanheusden tot het kransje Belgische toptalenten bij Inter. Kreeg nooit zijn kans bij de Italiaanse topclub en vertrok dan maar naar het Nederlandse FC Eindhoven. Nu actief bij reeksgenoot Helmond Sport.
2016
Mile Svilar (toen: Anderlecht, nu: AS Roma)
In 2016 dachten velen dat het een kwestie van tijd zou zijn voor Mile Svilar ergens eerste doelman was. Alleen: zes jaar later is dat nog steeds niet het geval. De ongeduldige keeper vertrok snel bij Anderlecht, maar kon zich ook bij Benfica nooit opwerpen als onbetwiste nummer 1.
Bij AS Roma leek hem hetzelfde lot beschoren, maar het vertrouwen van trainer Daniele De Rossi lanceerde hem met wat vertraging toch naar de absolute wereldtop.
Thibaud Verlinden (toen: Stoke City, nu: Beerschot)
"Kwaliteiten die vergeleken worden met Eden Hazard", schreef The Guardian in 2016. Maar die schoenen zou Thibaud Verlinden nooit kunnen vullen. Na Stoke passeerde de flankaanvaller langs Bolton, Fortuna Sittard, het Slovaakse Dunajska Streda en nu Beerschot. Daar is hij nu een dragende kracht.
Indy Boonen (toen: Manchester United, nu: Lokeren-Temse)
Droomde in 2016 van een kans bij de eerste ploeg van Manchester United. Tevergeefs. Boonen ging bij KV Oostende dan maar op zoek naar speelkansen.
Dat resulteerde in 75 wedstrijden (waarin hij 7 keer scoorde en 5 assists gaf), maar dat hadden er meer kunnen zijn als hij niet was afgeremd door blessures.
Zat na zijn avontuur aan de kust lange tijd zonder club en spendeerde dan maar 3 maanden bij een Griekse tweedeklasser. Nu actief bij Lokeren-Temse in 1B.
2015
Ismail Azzaoui (toen: Wolfsburg, nu: zonder club)
Was in 2015 een van de grote beloftes van het Belgische voetbal, maar een slechte knie zou zijn carrière fnuiken. Een opeenvolging van zware blessures stond een ontbolstering bij Wolfsburg jarenlang in de weg.
Bij zijn nieuwe club Heracles sloeg het noodlot weer toe. Azzaoui, die net een basisplaats veroverd had, liep wéér een zwaar knieletsel op bij een botsing. Speelde nadien nog een jaartje bij een club in Azerbeidzjan, maar zit nu zonder club.
2014
Youri Tielemans (toen: Anderlecht, nu: Aston Villa)
De eerste en enige Belg in de alleerste Next Generation-lijst van 2014. Youri Tielemans was op dat moment al een supertalent bij Anderlecht. Een stempel die hij in de daaropvolgende jaren zou waarmaken.