Ga naar de inhoud

Nederlandse wielerbond: "Reactie van Van der Poel was niet handig, er zijn alleen maar verliezers"

 zo 25 september 2022 16:10
Van der Poel startte ondanks een bewogen nacht nog in de wegrit, maar gaf snel op.

De wielerwereld blijft voorlopig achter met heel wat vragen na het voorval rond Mathieu van der Poel afgelopen nacht in Wollongong. De Nederlander werd gearresteerd na een aanvaring op hotel. Bij Wielerflits reageerde de Nederlandse wielerbond ondertussen: "Van der Poel heeft het probleem zelf proberen op te lossen. Dat had anders gemoeten, maar we weten niet hoe."

"Mathieu heeft gereageerd, zonder de gevolgen te overschouwen"

Je kan het zo gek niet bedenken. Mathieu van der Poel zag zijn WK wielrennen in rook opgaan nadat hij afgelopen nacht enkele uren in een cel moest doorbrengen. De Nederlander had een aanvaring gehad met enkele luidruchtige kinderen op de gang van zijn hotelkamer. 


"Ik hoorde het ook pas vanochtend bij het ontwaken", reageerde Jan van Veen, hoofdcoach van de KNWB bij Wielerflits. Van Veen sliep net als de andere bondsmedewerkers in hetzelfde hotel als Van der Poel, maar opvallend genoeg was er niemand van de entourage tijdens het incident in de buurt.


“De oorzaak van het probleem is dat daar mensen op de gang waren die zich niet hebben gedragen. Mathieu heeft daarop gereageerd, zonder te weten dat de gevolgen zo groot zouden zijn. Als hij het geweten had, dan had de beveiliging kunnen ingrijpen, had hij naar ons kunnen bellen en hadden we een andere kamer kunnen regelen."


De gang van Van der Poels kamer was dus niet afgesloten voor buitenstaanders. "Als wij hadden verwacht dat het rumoerig had kunnen zijn in het hotel, dan hadden we dat aan de voorkant opgelost. Maar daarvoor is er geen enkele indicatie geweest. Ik heb er niets van gehoord en ik sliep met mijn raam open."

Gerelateerd:

Entourage was afwezig, "maar we verwijten onszelf niets"

Ondertussen is er veel onbegrip over de afwezigheid van de entourage tijdens het voorval. "Maar we verwijten onszelf niets", zegt Van Veen. "We zitten allemaal in een hotel en op één bepaalde afdeling daarvan is er herrie. Van der Poel heeft het zelf proberen op te lossen. Dat had anders gemoeten, maar ik weet niet hoe."

 

Uiteindelijk kwam de politie ter plaatse, waarna Van der Poel gearresteerd werd. Na overleg met bondscoach Koos Moerenhout is Alpecin-Deceuninck-ploegbaas Christoph Roodhooft mee naar het politiebureau gegaan. "De situatie dat wij als KNWU of Koos Moerenhout zich verder niet bekommerd heeft over Mathieu, dat is absoluut niet correct.”

Mathieu heeft geprobeerd het zelf op te lossen. Dat was niet handig. Of er dan een schuldige is … Ik vind het ingewikkeld

Jan van Veen, hoofdcoach KNWB

Heeft Van Veen begrip voor de reactie van Van der Poel, die volgens de Australische politie zelfs in een handgemeen met de jongeren verzeild raakte. "Ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je probeert te slapen en iets weerhoudt je daarvan, dat dit zich langzaam opbouwt tot een niveau dat je de gang op gaat en die mensen corrigerend toespreekt. Dat snap ik heel goed.”


“Mathieu heeft geprobeerd dat zelf op te lossen. Terugkijkend was dat niet handig, daar is iedereen het over eens. Of er dan een schuldige is … Ik vind het ingewikkeld. Er zijn alleen maar verliezers. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, laten we het daar maar op houden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Poel moet dinsdag voorkomen, maandag al meer duidelijkheid

Van Veen zal maandag alvast niet mee terugreizen met de nationale selectie uit Australië. De Nederlandse hoofdcoach probeert de komende dagen Van der Poel bij te staan, die dinsdag moet voorkomen voor de rechter. "Mathieu maakt deel uit van een uitzending door de KNWU, dus het lijkt me gepast dat ik hier blijf", klonk het.

 

Van der Poel kwam later aan in Australië. Hij zou normaal op de kamer liggen met collega-renner Jan Maas, maar door een verkoudheid deelde hij uiteindelijk de kamer met zijn vriendin. Op die bewuste negende verdieping dus.

 

"Dit zijn dingen die we natuurlijk liever niet zien. Maar het is niet zo dat we nu spijt hebben van zijn verhuizing. Ik ben dertig jaar met (schaats-)ploegen op pad geweest. Vaak genoeg zaten we dan verspreid in een hotel. Die herriemakers zijn in ieder geval vertrokken."   

 

Van der Poel moet dinsdag dus voorkomen. Of een rechter dan meteen een oordeel velt, wist Van Veen zondag niet. "Dat horen we maandag pas", besloot hij. 

Gerelateerd: