Ga naar de inhoud

Belgian Cats: "Eerste match is misschien beste moment om tegen VS te spelen"

 wo 21 september 2022 14:14
De Belgian Cats poseren voor een groepsfoto aan de vooravond van het WK.

Komende nacht (3.30 uur Belgische tijd) openen de Belgian Cats hun WK basketbal in Australië tegen de Verenigde Staten. "We zijn nu een jongere groep én die krijgt niet de stempel van underdog", beseft Emma Meesseman. "Dat is geen cadeau."

"Eerste match is misschien beste moment om VS te treffen"

De Belgian Cats hebben vandaag een laatste keer getraind voor hun openingsmatch van komende (Belgische) nacht op het WK basketbal in Australië. De tegenstander is  de topfavoriet, de Verenigde Staten. De VS kan wellicht nog niet op volle sterkte aantreden, omdat enkele speelsters nog ontbraken na de WNBA-finale.

 

"Ze zijn nog altijd niet volledig", weet Emma Meesseman. "Dus als je een kans wil maken, dan is het misschien in het begin van het toernooi. Maar de VS blijft dé favoriet."

 

Dat beaamt Julie Vanloo. "De eerste match is misschien het beste moment om tegen de Verenigde Staten te spelen. Wie weet komt er een verrassing uit de bus, wij kunnen zonder druk spelen."

 

Dat laatste komt de Belgian Cats misschien ook goed uit. "Zoals de VS nog niet helemaal georganiseerd is, zijn wij dat ook nog niet", beseft Meesseman. "Voor het vervolg van het toernooi is het misschien goed dat we nog een extra wedstrijd hebben zonder grote druk. Maar ik wil er wel voor gaan."

Het is nu een beetje de vraag of het WK net te vroeg komt of we wel al op onze top zijn. 

Julie Vanloo

Net als de Amerikaanse speelsters misten Emma Meesseman en Julie Allemand een groot deel van de voorbereiding op het WK. "Onze voorbereiding was een beetje atypisch. Emma en Julie zijn nog maar net toegekomen", legt Vanloo uit. 


"Het is nu een beetje de vraag of het WK net te vroeg komt of we wel al op onze top zijn. We zijn nog hard aan onze dynamiek aan het werken en aan de coach van ons vraagt."


In vergelijking met de Olympische Spelen in Tokio is de kern van de Belgian Cats grondig veranderd. "Het is een jongere groep die nog geen ervaring heeft én die niet de stempel van underdog krijgt, dat is ook geen cadeau", vindt Meesseman. "Ik weet dus niet goed wat we ervan mogen verwachten. We pakken het stap voor stap aan."


De sfeer op training zit alvast goed. "Het is een enorm leuke groep met een goeie mix tussen jong en oud", zegt Vanloo. "De groep hangt heel hard aan elkaar. Er is een frisse wind, ik amuseer me rot en het wederzijds respect is groot. Dat is een basis om goed te presteren, hopelijk volgen de resultaten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bekijk hier de interviews met Emma Meesseman en Julie Vanloo

Gerelateerd:

belgian cats op wk basketbal

kwartfinales
België Australië 69-86
China Frankrijk 85-71
Puerto Rico Canada 60-79
Verenigde Staten Servië 88-55
programma groep a
22/09 Verenigde Staten België 87-72
23/09 België Zuid-Korea 84-61
24/09 Puerto Rico België 65-68
26/09 België Bosnië 85-55
27/09 China België 81-55
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 5 5 0 +231 10
2. China 5 4 1 +157 9
3. België 5 3 2 +15 8
4. Puerto Rico 5 2 3 -59 7
5. Zuid-Korea 5 1 4 -148 6
6. Bosnië en Herzegovina 5 0 5 -196 5

De top 4 stoot door naar de kwartfinales.