Ga naar de inhoud

De Daviscup kwijnt verder weg: "De ziel van dit verhaal behouden is niet gelukt"

 vr 16 september 2022 11:14
Lege tribunes en geen sfeer: Daviscup anno 2022.

Voor een kolkende sfeer hoef je deze week niet af te zakken naar Hamburg. De Duitse stad is een van de gaststeden voor de groepsfase in de Daviscup, maar de landencompetitie slaat de bal mis. Dat concludeert ook Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen.

Wie tegenwoordig spreekt over Daviscup 2.0, heeft het eigenlijk ook niet meer bij het juiste eind. Intussen moet dit al update 3.0 of zelfs 4.0 zijn. 

 

Enkele jaren geleden werd de klassieke formule - met een finale tussen 2 landen - overboord gegooid en werd er om de haverklap gesleuteld.

 

Momenteel wordt in Hamburg, Bologna, Glasgow en Valencia een soort van groepsfase gespeeld tussen 16 landen.

 

Eind november wordt in Malaga dan door 8 landen de knock-outfase afgewerkt met kwartfinales, halve finales en de finale. 

"Stappen achteruit in plaats van vooruit gezet"

De Daviscup was voor de vele hervormingen een garantie op volle tribunes met vaderlandsliefde, maar in Hamburg - waar ons land deze week speelt - is daar niets van te merken.

 

"Het hart van elke tennisliefhebber bloedt", stelt Gijs Kooken van Tennis Vlaanderen vast. "Tijdens België-Australië zat er 100 man in de zaal, meer niet."

 

"Enkele toppers zoals Nick Kyrgios en Gaël Monfils hebben afgehaakt, maar je moet natuurlijk ook kijken naar het format."

 

"We zijn nu enkele jaren na de grote hervorming en elk jaar zijn er aanpassingen en bijsturingen gebeurd die nodig waren om het beter te maken, maar als je kijkt naar waar we vandaag staan, dan kun je niet zeggen dat het gelukt is."

Er moesten veranderingen komen, financieel en professioneel. Dat was de insteek en daar kon ik in volgen, maar je moet de ziel van het verhaal behouden en dat is niet gelukt.

Gijs Kooken (Tennis Vlaanderen) over de Daviscup

Wie heeft dan boter op het hoofd voor deze miskleun? "Ik doe niet mee aan het aanwijzen van een schuldige en ik zal ook niet zeggen dat vroeger alles beter was."

 

"Er moesten veranderingen komen, financieel en professioneel. Dat was de insteek en daar kon ik in volgen, maar je moet de ziel van het verhaal behouden en dat is niet gelukt."

 

Investeringsbedrijf Kosmos, in handen van Gerard Piqué, was de grote bezieler van de facelift. 

 

"Het is duidelijk dat er op vlak van ziel, beleving en fans grote stappen achteruit in plaats van vooruit gezet zijn."

 

"Als je er op korte termijn voor wil zorgen dat dit mooie product krijgt wat het verdient, dan moet je drastische veranderingen doorvoeren in de goeie richting. Het is stilaan alarmfase 1."

 

"Als we nog een product willen behouden, dan moet er gereageerd worden. Hoe krijgen we weer volle zalen met een unieke ambiance? Ik kan me niet inbeelden dat de Internationale Tennisfederatie daar blind voor is."

programma groep C in Hamburg
Australië België 3-0
Frankrijk Duitsland 1-2
Frankrijk  Australië 1-2
Duitsland België 2-1
Frankrijk België 2-1
Duitsland Australië zondag
stand in groep C
    M W V matchen
1. Australië 2 2 0 5-1
2. Duitsland 2 2 0 4-2
3. Frankrijk 3 1 2 4-5
4. België 3 0 3 2-7
Gerelateerd: