De wet van de sterkste: België gaat met 3-0 onderuit in Daviscup tegen Australië

Davis Cup

België 
Australië 
einde
0
3

België heeft zijn eerste confrontatie in de Daviscup verloren tegen Australië. Zizou Bergs en David Goffin verloren hun enkelduels, dubbelspelers Sander Gillé en Joran Vliegen konden de eer niet redden. Vrijdag volgt al de volgende uitdaging tegen Duitsland.

Zizou Bergs was als eerste aan zet in de eerste groepsmatch van de Belgen in de Daviscup. Tegen debutant Jason Kubler (ATP 97) had onze landgenoot kansen, maar kon hij het niet afmaken.

 

Bergs won halfweg de partij wel 9 op 11 spelletjes, maar dat volstond niet om Kubler monddood te maken. De Australiër rechtte de rug in de derde set en won 5 spelletjes op rij om zijn land een 1-0-voorsprong te bezorgen: 6-4, 1-6, 6-3.

 

Alle Belgische ogen waren dan op David Goffin gericht om orde op zaken te stellen. De Luikenaar, die al even op de sukkel is na 5 toernooien op een rij in de eerste ronde uitgeschakeld te worden, stond tegenover Alex De Minaur, de nummer 22 van de wereld.

 

En De Minaur demonstreerde waarom hij in 3 eerdere confrontaties nooit verloor van Goffin. Met een solide opslag stuurde hij onze landgenoot van het kastje naar de muur. 

Alleen op het einde van de eerste set kon Goffin twee breakkansen afdwingen, maar niet verzilveren. Hij verloor uiteindelijk in iets meer dan een uur met 6-2 en 6-2.

 

Sander Gillé (ATP 78 dubbel) en Joran Vliegen (ATP 90 dubbel) moesten de eer redden tegen Matthew Ebden (ATP 33 dubbel) en Max Purcell (ATP dubbel 37), maar verloren in twee sets met 6-1 en 6-3.

Zizou Bergs.

Goffin: "We moeten positief blijven"

Voor David Goffin komt er maar geen einde aan zijn reeks nederlagen. Na zijn kwartfinale op Wimbledon werd hij in Washington, Montreal, Cincinnati, Winston-Salem en op de US Open meteen uitgeschakeld. En de Daviscup bracht geen beterschap.

 

"Ik had het beter kunnen doen", gaf hij toe na zijn nederlaag tegen De Minaur. "We hadden niets te verliezen tegen Australië, op papier de sterkste ploeg uit onze poule. We moeten positief blijven, want er staan nog twee confrontaties op het programma. Nu gaan we ons goed gevoel zoeken om die te winnen."

 

Ook Zizou Bergs bleef teleurgesteld achter. "Ik heb wat steken laten vallen op het einde van de derde set", zei hij. "Ik maakte enorm veel fouten die ik normaal niet zou maken."

 

"De Daviscup is een nieuw proces voor mij. Het is opnieuw stap voor stap. Ik had gehoopt dat het sneller zou gaan, omdat ik hier zo van had gedroomd. Gelukkig is er vrijdag een nieuwe kans, hopelijk heeft de coach dan opnieuw vertrouwen in mij en kan ik een stapje beter zijn."

Fase per fase

 1. 19 uur 37. Geen eerredder in het dubbelspel. Ook dubbelspelers Sander Gillé en Joran Vliegen kunnen de eer niet meer redden. Ze stribbelen nog even tegen in de tweede set, maar verliezen met 6-1 en 6-3. De Belgen hebben nu enkele dagen om de koppen bij elkaar te steken, vrijdag wacht de volgende uitdaging tegen Duitsland. .
 2. 19 uur 03. Gillé en Vliegen verliezen eerste set. Ook voor de Belgische dubbelspelers loopt het voorlopig niet in de Daviscup. Sander Gillé en Joran Vliegen verliezen de eerste set met duidelijke 6-1-cijfers. Kunnen ze het nog omdraaien? .
 3. 18 uur . Goffin verliest kansloos: 6-2, 6-2. In iets meer dan een uur tijd wordt Goffin van het terrein geslagen door Alex De Minaur. De Australiër was meer dan een maatje te groot voor de Luikenaar, die op geen enkel moment kon dreigen. België verliest zo al zeker de Daviscup-confrontatie tegen Australië. Dubbelspelers Sander Gillé en Joran Vliegen kunnen straks de eer nog redden tegen Matthew Ebden en Max Purcell. .
 4. 17 uur 30.
 5. 17 uur 25. Goffin verliest eerste set. Het ziet er niet goed uit voor de Belgen in de Daviscup. David Goffin kan geen vuist maken tegen Alex De Minaur en verliest de eerste set kansloos met 6-2. De eerste opslag van Goffin kan de Australiër niet voldoende bedreigen en daar deed hij nog 13 ongedwongen fouten bovenop. Kan de Luikenaar zich nog herpakken? .
 6. 16 uur 39. Extra druk op Goffin. Nick Kyrgios mag dan wel afwezig zijn, maar de Australiërs hebben nog een pittig wapen achter de hand met Alex De Minaur, de nummer 22 van de wereld.  Goffin moet de stand in evenwicht trekken om de dubbelspelers nog een kans te geven voor de overwinning te strijden, maar in drie eerdere ontmoetingen kon de Luikenaar de 23-jarige De Minaur nog nooit verslaan. Dit jaar verloor hij in twee korte sets (6-0, 6-3) in Rotterdam.  .
 7. 16 uur 31. Zizou Bergs gaat strijdend ten onder. Zizou Bergs begon uitstekend aan de derde set met een break, maar kon de zege niet over de streep trekken tegen Jason Kubler. Hij verloor vijf spelletjes op een rij, de derde matchbal deed hem de das om: 6-4, 1-6, 6-3. België staat zo 1-0 achter in de Daviscup-confrontatie tegen Australië. De Belgische ogen zijn nu op David Goffin gericht om de kansen op een zege gaaf te houden. .
 8. 16 uur 23. Het ziet er plots benard uit voor Zizou Bergs. Hij verliest 4 spelletjes op een rij en zo gaat het van 3-1 voor naar 5-3 achter. Kubler mag serveren voor de match. .
 9. 15 uur 50.
 10. 15 uur 39. We krijgen een driesetter. Zizou Bergs heeft het setverlies niet aan zijn hart laten komen. Hij plaatst 6-1 op het scorebord: we krijgen zo meteen dus een decider.  .
 11. 15 uur 05. Bergs verliest de eerste set. Zizou Bergs moet achtervolgen. Bij 4-4 gaf hij zijn opslag uit handen en Jason Kubler gaf dat voordeel niet meer uit handen.  .
 12. 15 uur 02.
 13. 11 uur 02.
 14. 11 uur 01.
 15. 10 uur 59.