Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
9860
2
Jannik Sinner
8770
3
Carlos Alcaraz
7300
41
Alexander Zverev
6345
51
Daniil Medvedev
6295
6
Andrey Rublev
4700
7
Casper Ruud
4185
81
Hubert Hurkacz
3885
91
Stefanos Tsitsipas
3700
10
Grigor Dimitrov
3615

De Belgische tennistoekomst traint mee in Daviscup: "Hopelijk halen we ooit niveau van Alcaraz"

 do 15 september 2022 14:46
Gilles Arnaud Bailly en Alexander Blockx genieten van de sfeer in het Daviscupteam.

Met enkel David Goffin is België niet zo goed vertegenwoordigd in de top 100 van de ATP-ranglijst. Zizou Bergs timmert aan de weg naar de top, maar achter Bergs staan nog twee jonge veulens te trappelen: Gilles Arnaud Bailly en Alexander Blockx. Onze man in Hamburg, Dirk Gerlo, had een gesprek met hem.

Neen, voor het Belgische Daviscupteam was de ontmoeting met Australië niet meteen een succes. Onze twee Belgische topjunioren, Gilles Arnaud Bailly en Alexander Blockx, beleven de ontmoeting vanaf de eerste rij na een uitnodiging van coach Johan van Herck.

 

Misschien eerst even de beste Belgische junioren voorstellen. Alexander Blockx is 17e op de wereldranglijst bij de junioren. Hij won recent een toptoernooi in Canada, was kwartfinalist op het EK en werd op de US Open in de kwartfinales uitgeschakeld door de latere winnaar, de Spanjaard Martin Landaluce. 

 

Gilles Arnaud Bailly (16) beleeft een droomjaar. Verliezend finalist op Roland Garros én de US Open en Europees kampioen bij de -18 jarigen in het Zwitserse Klosters. Zijn finaleplaatsen op de grandslamtoernooien legden hem geen windeieren, Bailly is de nummer 2 op de wereldranking. 

We beschouwen het als een enorme eer, we wilden dit echt wel meemaken. Het is een enorme ervaring.

Alexander Blockx

"We hebben allebei goed gepresteerd de voorbije weken en ik denk dat we daarom zijn uitgenodigd", zegt Blockx. "Het kwam onverwacht, omdat junioren nog nooit waren gevraagd. We beschouwen het als een enorme eer, we wilden dit echt wel meemaken. Het is een enorme ervaring."

 

Dat vindt ook Gilles Arnaud Bailly. "Sander Gillé en Joran Vliegen ken ik, omdat we op dezelfde club trainen. Ik had een paar weken geleden op Wimbledon de kwartfinale van David Goffin intensief gevolgd, nu zit ik samen met hem aan tafel, dat is indrukwekkend."

 

En de jonge tennissers leren bij. "Ik was gisteren onder de indruk van de speech van coach Johan Van Herck na de nederlaag tegen Australië. Hij zei dat we dan wel deze match hadden verloren, maar dat daarom de strijd niet afgelopen was. Hij draaide meteen het negatieve om naar het positieve. Hij bracht verse motivatie en inspiratie. Dat vond ik heel sterk."

Gilles Arnaud Bailly (l) na zijn verloren finale op de US Open.

Stelen met de ogen, denken aan diploma

Het duo Blockx/Bailly staat in Hamburg regelmatig op de baan met de leden van de Daviscupploeg. Het is een hele ervaring : "Er is uiteraard nog een verschil tussen ons en een Bergs en Goffin”, zegt Blockx. 

 

"Het spel zelf, hun ervaring en fysieke mogelijkheden, de snelheid van hun ballen is indrukwekkend. Maar ik denk dat als we hard werken, dat we er dan over een paar jaar dicht bij kunnen zitten."

 

Ook Bailly kijkt zijn ogen uit. "We merken dat Zizou en David echte profs zijn. Na de nederlaag gisteren wisten ze de volgende ochtend op training meteen de knop om te draaien, dat er werk aan de winkel was. Vergeten wat gebeurd was en alles geven om klaar te zijn voor vrijdag en zaterdag."  

 

En deze week smaakt duidelijk naar meer. "Ik zat samen met Alexander naast de baan tijdens de match van Zizou. Al na een paar spelletjes zei ik tegen Alexander dat ik niet kan wachten om daar ooit zelf te staan. Het is superfijn om hen bezig te zien, maar het is echt de ultieme droom om voor België in de Daviscup te kunnen spelen."

Het is echt de ultieme droom om ooit voor België in de Daviscup te spelen.

Gilles Arnaud Bailly

Maar dat is voor later, op dit moment zijn Alexander Blockx en Gilles Arnaud Bailly nog schoolplichtig. "Voor mij is de combinatie studie en tennis iets makkelijker omdat ik middenjury doe “, legt Blockx uit. "Ik kan zelf plannen wanneer ik examens afleg." 

 

"Voor mij is het niet echt een probleem om vaak weg te zijn. Maar ik wil sowieso een diploma. Een zware blessure kan ervoor zorgen dat ik niet meer kan tennissen, dus dat diploma moet er komen."

 

"Na mijn finale op Roland Garros was het makkelijker om in de boeken te duiken”, weet Bailly die nog ‘gewoon’ naar school gaat. "Het was de examenperiode. Nu is het een pak moeilijker."

 

"Het schooljaar is net begonnen, ik mis al meteen de eerste drie weken van het jaar. Het is niet evident om mezelf op te peppen, maar de school probeert me op alle mogelijke manieren te helpen. Er is veel begrip en ik besef dat een diploma een doel is."

Alexander Blockx in actie op Wimbledon.

"Hopelijk raken we ooit in de buurt van niveau Alcaraz"

Blockx en Bailly zagen in New York de paar jaar oudere Carlos Alcaraz aan het werk. Ze zijn onder de indruk van de Spanjaard, die na zijn zege in New York de nieuwe nummer 1 van de wereld is geworden.

 

"Ik denk dat hij een uitzondering is “, zegt Blockx. "Er zijn niet veel spelers die kunnen wat hij doet. Hij heeft de combinatie van alles om goed te zijn. De handigheid, hard werken en discipline."

 

"Hij is goed twee jaar ouder”, vult Bailly aan. "Maar als je kijkt naar die lichaamsbouw, hij is 19, maar ziet eruit alsof hij pakweg 26 jaar is. Indrukwekkend, dat niveau ook. Het is inspirerend, hopelijk geraken we ooit zelf in de buurt van zijn niveau."

 

Waarmee we aanbelanden bij de ambitie van Blockx en Bailly. Waar willen ze over een paar jaar staan? "Een echt doel heb ik niet voor ogen, maar als ik 20 ben, wil ik wel top 200 zijn", denkt Blockx. 

 

"Rustig opbouwen is het doel. We gaan volgend jaar zeker nog meedoen aan de grandslamtoernooien voor junioren en combineren met de 15.000 en 25.000 dollartoernooien voor de ervaring en de punten op het professionele circuit."

 

Hetzelfde geluid bij Bailly. "Ik heb ook nog niet direct een klassement op het oog. Dat heb ik bij de junioren ook niet gedaan en ik sta op de tweede plaats. Het doel is gewoon om het allerbeste uit mezelf te halen. Is dat top 100 of top 10. Dat zullen we dan wel zien."

Gerelateerd:

België in de Daviscup

programma groep C in Hamburg
Australië België 3-0
Frankrijk Duitsland 1-2
Frankrijk  Australië 1-2
Duitsland België 2-1
Frankrijk België 2-1
Duitsland Australië zondag
stand in groep C
    M W V matchen
1. Australië 2 2 0 5-1
2. Duitsland 2 2 0 4-2
3. Frankrijk 3 1 2 4-5
4. België 3 0 3 2-7

U kunt alle wedstrijden van de Belgische Daviscupploeg in Hamburg live bekijken bij Sporza: op tv en met livestream.