Flashback naar twee grootheden. Het waanzinnige doelpunt van Erling Haaland deed zijn trainer Pep Guardiola terugdenken aan het verleden. "Ik voelde Johan Cruijff bij dat doelpunt", vertelde de coach achteraf.
Superlatieven overspoelden sociale media. De wondergoal van Erling Haaland was hét gespreksonderwerp van de Champions League gisteravond.
"Een combinatie van verspringen, hoogspringen en polsstokhoogspringen", noemde een journalist van VI het acrobatische nummertje zelfs.
De hoofdrolspeler, die de goal tegen zijn ex-club niet vierde, lachte eens bescheiden bij zijn eerste reactie: "Hoe ik het deed? Ik denk dat ik gewoon lange benen heb. Maar het was een emotionele en speciale goal, ja."
Op het moment dat Erling scoorde, voelde ik Cruijff.
Dat vond ook zijn coach. Al wilde Pep Guardiola op zijn persconferentie eerst absoluut een vraag over de (eveneens knappe) treffer van John Stones krijgen - hij wist dat die anders ondergesneeuwd zou geraken.
Want nadien volgde effectief een vragensalvo over de goal van Haaland.
"Mensen die me kennen, weten dat Johan Cruijff me gevormd heeft als persoon, mentor en trainer", vertelde de coach. "Jaren geleden scoorde hij in Camp Nou een vergelijkbaar doelpunt tegen Atlético. Op het moment dat Erling scoorde, voelde ik Cruijff."
De Spaanse trainer moest eveneens terugdenken aan een andere speler die hij ooit trainde. "Zlatan Ibrahimovic kon zijn been ook op een dak leggen", lachte Guardiola. "Erling is elastisch, flexibel en kan dan nog eens de bal in doel duwen."
"Artistiek & Zlatanesk" doelpunt lyrisch bezongen in pers: "Het ongelofelijke Haaland-Ding"
Ook de internationale pers smulde van de bovennatuurlijke klasseflits van Haaland die de comeback van City compleet maakte. Zo eigende hij zichzelf weer een glansrol toe in zijn eigen reünie-wedstrijd. Een overzicht.
Voormalig Engels international Dion Dublin kon zijn ogen niet geloven bij BBC Radio 5 Live: "Elke andere spits zou geprobeerd hebben om de bal met de rechtervoet te gaan halen, maar hij deed het met links. Het is niet te beschrijven. Zijn voet moet minstens 8 voet (ongeveer 2,5 meter in de lucht zijn. Wat een afwerking!"
Ook de Duitse sportkrant Bild stak zijn bewondering niet weg: "Das unglaubliche Haaland-Ding" kopte het, letterlijk vertaald: "Het ongelofelijke Haaland-ding".
"Ze wisten wat ze konden verwachten, toch konden ze het niet stoppen. Alsof een reünie niet leuk is", ging het verder. "Haaland sprong artistiek met zijn voet naar 2 meter hoogte."
In Spanje, bij de sportkrant Marca, zagen ze een "genadeloze" Haaland, "die 'zijn' Dortmund heeft vernietigd met een karateschot."
Bij de landgenoten van Mundo Deportivo klonk het: "Haaland brengt Dortmund tot zinken met acrobatie."
Ook de collega's van de Nederlandse openbare omroep (NOS) zagen een "acrobatisch" kunststukje, "dat aan Johan Cruijff en Zlatan Ibrahimovic deed denken."
Naar hetzelfde verleden ging ook het magazine Voetbal International terug, het vergeleek de actie van de Noor met die van Cruijff in 1973 tegen Atlético Madrid: "Haaland dompelt oude club in rouw met weergaloos doelpunt."
Bij L'Equipe noemen ze de actie van Haaland "un geste fou", een gekke zet, "die Dortmund omverduwt." Ze noemen de goal ook "Zlatanesk" en "uitzonderlijk acrobatisch".