Ga naar de inhoud

Heleen Jaques: "Om stap richting toplanden te zetten, moeten Flames dominanter leren spelen"

 ma 1 augustus 2022 21:30

Nu alle wedstrijden van het EK-voetbal in Engeland gespeeld zijn, blijven twee vaststellingen over de Red Flames hangen. De nationale ploeg verdient lof omdat het zijn ambities waarmaakte, maar wie de halve finales en de finale zag, beseft ook dat de kloof met de absolute top nog groot is.

Wat was het de ontgoocheling verbijten, bij sommige Red Flames zelfs vechten tegen de tranen, na de uitschakeling op het EK in de kwartfinales tegen Zweden. Pas in de 92e minuut moest België het hoofd buigen voor de nummer twee op de FIFA-ranking.

 

Een dergelijk late tegengoal smaakt in ieders mond zuur, maar vrij snel werd die smaak doorgespoeld met het besef dat de ambities vooraf wel waren waargemaakt. 

 

"Dat is terecht een reden om trots te zijn voor de Flames", zei ex-Red Flame Heleen Jaques in De Tribune. 

 

"Het is een verdienste als je als sporter je ambitie durft uit te spreken en die kan waarmaken, want dat zorgt automatisch voor meer druk. De Flames hebben voor het eerst gedurfd om te zeggen dat ze de kwartfinales wilden spelen."

 

"Tegelijk is het zo dat als je objectief naar de wedstrijd tegen Zweden kijkt, het een verdiende zege was voor de Zweedse vrouwen."

Dominanter kunnen spelen

De kloof met de toplanden op het afgelopen EK is nog onmiskenbaar. Engeland, Duitsland, Frankrijk, Zweden of Nederland staan nog meerdere stappen voor op de Flames. 

 

"De analyse is inderdaad dat België momenteel te groot is voor de kleinere landen, maar nog zelf te klein voor de grotere voetbalnaties. We winnen in een kwalificatiematch wel met 4-0 van Zwitserland, maar komen nog te kort om de echte top te verslaan", zegt Jaques.

 

"Intern moet nu verder geanalyseerd worden wat nog beter kan. Zelf denk ik bijvoorbeeld aan dominanter kunnen voetballen. Nu spelen de Flames vooral uit een goede organisatie en proberen ze tegen te prikken. En het moet ook gaan over een hogere handelingssnelheid."

Heel wat speelsters die er nu zijn, zullen in de toekomst niet meer aan de norm voldoen bij de Flames. Dat is nodig om te concurreren met de toplanden.

Bart Lagae

Vissen in een grotere vijver

Een van de positieve bijwerkingen van de grote (media-)aandacht die het afgelopen EK heeft gekregen, is dat het te verwachten is dat meer vrouwen zich aangesproken voelen om te gaan voetballen. 

 

Kunnen vissen uit een grotere vijver is cruciaal om beter te worden. "Dat is ook een analyse die binnen de voetbalbond is gemaakt", voert Bart Lagae (journalist van De Standaard) aan.

 

"Er waren op een bepaald moment meer oudere speelsters dan jongere in het Belgische vrouwenvoetbal en dan kan je niet doorselecteren en de concurrentie uitspelen."


"Heel wat speelsters die er nu zijn, zullen in de toekomst niet meer aan de norm voldoen bij de Flames. Dat doet niets af aan hun verdiensten momenteel, maar dat is wel nodig om te concurreren met de toplanden." 

 

"Je ziet dat jonge speelsters bijvoorbeeld verder staan op het vlak van balbehandeling. Zij moeten daar in de toekomst nog ervaring aan koppelen."


"Dat is een evolutie die zich in de eerste plaats zal moeten doorzetten via de clubcompetities. Talenten zijn er duidelijk in België, maar er moeten profclubs komen en dat is niet evident in de huidige markt."

Wil je de hele aflevering van De Tribune beluisteren?