In deze scenario's plaatsen de Red Flames zich op de slotspeeldag voor de kwartfinales

  Cayman en Wullaert (r) vieren.

  De Red Flames hebben na de 1-1 tegen IJsland en de 2-1-nederlaag tegen Frankrijk nog alle kansen om de top 2 in groep D en dus de kwartfinales te halen, al moet topland Frankrijk dan wel zijn plicht doen tegen IJsland. Op deze slotspeeldag van de groepsfase zijn er twee scenario's waarbij onze nationale ploeg doorstoot.

  groep Dgroep D klassement

    ploegptnmm+m-m=d+d-d+/-
  1ranking team advancesFrankrijk 73201835
  2ranking team advancesBelgië 43111330
  3IJsland 33003330
  4Italië 1302127-5

  Zelf knallen tegen Italië én hopen dat Frankrijk nog eens doorduwt.

   

  Dat is kort samengevat het ideale script voor de Red Flames vandaag. Want ondanks de 1 op 6 staan de sterren niet bepaald ongunstig met het oog op een kwartfinale. Frankrijk is sowieso groepswinnaar, maar de tweede plek ligt voor het grijpen.

   

  Wat zijn de twee scenario's waarin de Flames zich nog kunnen plaatsen?

  Winnen en hopen dat IJsland dat niet doet

  Met een zege tegen Italië zouden de Belgische vrouwen de groepsfase met 4 punten eindigen. Als IJsland niét wint tegen het sterkere (maar al gekwalificeerde) Frankrijk zijn de Flames geplaatst voor de kwartfinale.

  Bij een gelijkspel hopen op ruime zege Frankrijk

  Indien de Flames gelijkspelen tegen Italië moét Frankrijk in het andere duel winnen van IJsland.

   

  Dan voltrekt zich de lastige situatie dat er drie ploegen zijn met 2 punten (IJsland, België en Italië). U voelt het al komen: dat betekent rekenwerk, want er wordt gekeken naar de onderlinge resultaten van alle ploegen met een gelijk aantal punten.

   

  Als de Flames 0-0 gelijk spelen tegen Italië gaan ze sowieso niét door. Bij 2-2 of een hoger gelijkspel gaan de Belgen wél altijd naar de kwartfinale.

   

  Bij 1-1 wordt er dan weer gekeken naar het doelsaldo. Indien Les Bleues de IJslandse vrouwen kloppen met minimaal twee doelpunten verschil, dan zijn de Belgische vrouwen eveneens geplaatst.

   

  Als Frankrijk met één doelpunt verschil wint, is het doelpuntensaldo van IJsland en België gelijk. Volgens de UEFA-regels wordt dan gekeken naar het aantal gescoorde goals.

   

  Zijn ook die gelijk? Dan krijgt de fairste ploeg het voordeel - lees: het minste aantal gele/rode kaarten. Met zes "strafpunten" voor de Flames tegenover nul stuks voor IJsland lijkt de strijd op dat vlak verloren.

  Europees Kampioenschap VrouwenEK Groep D speeldag 3

  Gerelateerd: