Bordeaux verliest beroep en zakt definitief naar Franse 3e klasse

 di 5 juli 2022 21:58
Donkere wolken pakken zich letterlijk en figuurlijk samen boven Girondins de Bordeaux.
Donkere wolken pakken zich letterlijk en figuurlijk samen boven Girondins de Bordeaux.

De beroepscommissie van de Franse voetbalbond (FFF) heeft dinsdag het besluit bevestigd om Girondins de Bordeaux wegens zijn financiële problemen te laten degraderen naar National 1, het 3e niveau in het Franse voetbal. Bordeaux blijft intussen naarstige juridische uitwegen zoeken.

Zesvoudige Frans kampioen Bordeaux zou een schuld hebben van ongeveer 40 miljoen euro. De Controlecommissie van de DNCG (Direction nationale du contrôle de gestion du football professionnel français), die toezicht houdt op de financiën van de Franse clubs, oordeelde dat Bordeaux niet in de Ligue 2, maar in National 1 moet aantreden.

 

De club ging in beroep en kwam met een strategie op de proppen om haar financiële situatie te verbeteren, maar dat mocht niet baten. De beroepscommissie van de FFF bevestigde de degradatie naar het 3e niveau.

 

"De beslissing van de beroepscommissie van de FFF brengt het voortbestaan van de club in gevaar", aldus Bordeaux in een verklaring.

 

Bordeaux heeft als voorzitter Gérard Lopez, eigenaar van (voormalige) 1B-club Royal Excel Moeskroen. Die club vroeg eind mei het faillissement aan.

 

"Het besluit is onaanvaardbaar en onbegrijpelijk", zegt Lopez. "Ik zeg het vanavond heel duidelijk tegen de fans, tegen de mensen van Bordeaux en tegen iedereen die onze clubkleuren in zijn bloed heeft: ik zal vechten tot het einde en daarom hebben we besloten om in beroep te gaan tegen deze onrechtvaardige beslissing."

Gerelateerd: