Zijn grote doorbraak zal er niet bij Manchester City komen. Zonder een minuut competitievoetbal op de teller trekt het Belgische toptalent Romeo Lavia (18) voor een bijzonder stevige som naar Southampton, dat de transfer woensdag officieel maakte.
Zou het een wereldrecord zijn?
Romeo Lavia speelde - met uitzondering van 97 minuten in de beker - nog geen minuut in een profcompetitie. Toch incasseert Manchester City straks 14 miljoen euro voor de Belgische middenvelder.
Om u een idee te geven: dat is meer dan bijvoorbeeld Wolverhampton enkele jaren geleden voor Leander Dendoncker betaalde. Alleen had die toen al ruim honderd wedstrijden op de teller.
Southampton investeert dan ook vooral in het toekomstige potentieel van Lavia.
Pep Guardiola, die de middenvelder ontdekte op de KDB Cup, was al vanaf minuut één een grote believer. Net als Vincent Kompany, die hem met pijn in het hart uitzwaaide bij Anderlecht.
Dat de jeugdinternational snel mocht proeven van trainingen met de A-kern van City, vorig seizoen op de Champions League-lijst prijkte en al even zijn kans kreeg in de FA en League Cup waren veelbelovende voortekenen.
Terugkoopclausule
Maar zijn carrière helemaal lanceren aan de zijde van Kevin De Bruyne zal er dus niet van komen.
De sportieve leiding van City besefte naar verluidt dat het moeilijk wordt om Lavia, ondanks zijn enorme talent, op korte termijn voldoende kansen te geven door de enorme concurrentie in het Etihad Stadium.
Bij Southampton zijn ze wel bereid om voluit de kaart van de Belgische middenvelder te trekken. "Romeo is enorm explosief, leest het spel uitstekend en kan zuiver uitvoetballen met beide voeten", somde Eric Van Meir - assistent bij de Belgische U19 - recent Lavia's kwaliteiten op.
Bij het nummer 15 uit de Premier League mag hij ze straks op het hoogste niveau tonen.
Opvallend: Manchester City nam wel een terugkoopclausule van ruim 46 miljoen euro op in de overeenkomst. En bij een eventuele verkoop strijken ze sowieso 20% op. Allemaal tekens dat ze in een grote toekomst voor Lavia geloven.
Wie er (opnieuw) baalt? Anderlecht, dat machteloos stond toen Lavia zijn zinnen had gezet op een transfer naar Engeland. Paars-wit incasseerde geen transfersom, nu dus evenmin een percentage op de doorverkoop.
Een opleidingsvergoeding is slechts een doekje voor het bloeden.