Ga naar de inhoud

Ooit afgetest, nu toptransfer: Club Brugge haalt "The Silent Giant" Cyle Larin als nieuwe spits

Zou hij zijn weg op Jan Breydel nog kennen? Cyle Larin (27) is de nieuwe spits van Club Brugge. Opvallend: de Canadees was negen jaar geleden al eens (zonder succes) op proef bij Blauw-Zwart. Nu moet hij als toptransfer voor doelpunten zorgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Club Brugge is in zijn zoektocht naar een nieuwe spits uitgekomen bij Cyle Larin. Een naam die bij de Belgische voetbalfan misschien een belletje doet rinkelen.

 

In het seizoen 2019-2020 maakte Larin een prima indruk tijdens een uitleenbeurt aan Zulte Waregem: hij scoorde dat jaar zeven keer onder trainer Francky Dury.

 

Ondanks interesse van enkele Belgische topclubs kreeg de Canadees een herkansing bij moederclub Besiktas. Met succes: twee jaar geleden had Larin met 19 goals een bijzonder groot aandeel in de Turkse landstitel.

 

Het contract van de spits in Istanboel liep recentelijk af. Uit het Midden-Oosten liepen bijzonder lucratieve aanbiedingen binnen, maar Larin wou met het WK in het vooruitzicht op het hoogste niveau blijven voetballen.

 

In de strijd om zijn handtekening troefde Club Brugge onder meer het Mexicaanse Tigres en het Griekse Olympiakos af.

Op proef bij Club

Voor Larin is het meteen een kans op eerherstel.

 

Want wat velen - in tegenstelling tot zijn periode bij Essevee - misschien vergeten zijn: de spits stond ooit al eens op de trainingsvelden van Club Brugge.

 

In 2014 regelde Henk Mariman - toenmalig hoofd van de Club Academy - een proefperiode voor de Canadees, die hij ontdekte tijdens een voetbalopleiding in zijn thuisland.

 

Door het unieke profiel van Larin - krachtig, snel en doelgericht - zag Mariman wel potentieel in de aanvaller. 

Er is toen over gedebatteerd om hem te houden, maar als je bij Club iemand van 18 haalt, moet hij meteen inzetbaar zijn.

Henk Mariman

"Hij kwam daar bij Philippe Clement terecht”, herinnerde Mariman zich enkele jaren geleden in een interview. “Alleen lag het niveau hier veel hoger dan Cyle gewend was in Canada. Hij moest eerst nog wat stappen zetten. Er is toen over gedebatteerd om hem te houden, maar als je bij Club iemand van 18 haalt, moet hij meteen inzetbaar zijn.”

 

Ook Racing Genk - toen partner van de Canadese academie - durfde de gok niet te maken. En dus begon de profcarrière van Larin niet in België...

"The Silent Giant"

Maar wel in de Verenigde Staten bij Orlando City.

 

Daar kreeg Larin na een waanzinnig debuutjaar - 17 goals, geen enkele "rookie" deed ooit straffer - lof van een wereldberoemde ploegmaat.

 

Ricardo Kaka, voormalig winnaar van de Gouden Bal, zei ooit: “Cyle kan ver geraken. Met zijn kwaliteiten zelfs tot bij een Europese topclub.”

 

Bij Zulte Waregem zullen ze trouwens ook bevestigen dat Larin allerminst een moeilijke jongen in de kleedkamer is. Ondanks zijn indrukwekkende verschijning is de spits bijzonder timide. Zijn bijnaam in de VS was zelfs "The Silent Giant", omdat de fluistertoon waarop hij praat in schril contrast staat met zijn gestalte.

“Mijn moeder zegt dat ik als kind alleen mijn mond opendeed wanneer ik eten wou”, lachte hij ooit in een interview.

 

Bij Club hopen ze vooral dat hij straks zijn voeten laat spreken.