Ga naar de inhoud

Fabio Jakobsen in de wolken met etappewinst: "Terugkeer was lang proces, gelukkig kan ik nog winnen"

 za 2 juli 2022 17:38

Fabio Jakobsen is vandaag de snelste man op twee wielen. Na een chaotische sprint liet de Nederlander Wout van Aert achter zich. "Hiermee betaal ik iedereen terug die me hielp bij mijn terugkeer, het was niet voor niets", zegt een dolgelukkige Jakobsen.

"Vandaag is "incroyable", zoals de Fransen zouden zeggen." 

 

De blijdschap stond op het gezicht van Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) te lezen. Twee jaar na zijn zware crash in de Ronde van Polen staat hij op nummer 1 in de Tour.

 

"Het was een lang proces, stap voor stap kwam ik terug", deelt Jakobsen. "Heel wat mensen hebben me geholpen bij mijn terugkeer. Hiermee betaal ik hen terug, het was niet voor niets." 

 

"Ik ben blij dat ik nog kan genieten van het koersen, gelukkig kan ik nog winnen", zegt hij met een knipoog.

Al 15 jaar droom ik ervan om een rit te winnen in de Tour. 

Fabio Jakobsen

Na een chaotische aanloop, wist de ploeg van Patrick Lefevere toch de sprinttrein op de rails te zetten. "Het team zorgde ervoor dat ik in een goede positie bleef zitten", is Jakobsen dankbaar. 

 

"Morkov heeft me afgezet in het wiel van Van Aert. In de laatste 200 meter zat ik naast Sagan. We raakten elkaar, maar gelukkig bleven we allebei op de fiets. Ik ben erg blij dat ik hier win. Het klinkt makkelijk als ik het zo zeg, maar het doet pijn aan de benen. Dit is waarom we zo veel trainen."


"Al 15 jaar droom ik ervan om een rit te winnen in de Tour. Het is de grootste ronde van de wereld. Ik hoop dat iedereen er thuis van genoten heeft", besluit de Nederlander.

Patrick Lefevere: “Ik zit nog een beetje te bibberen”

Fabio Jakobsen was bij zijn Tourdebuut dus meteen op de afspraak bij de eerste kans op ritwinst. Een emotioneel moment, ook voor ploegmanager Patrick Lefevere. “Ik zit nog een beetje te bibberen."

 

"Ik heb wel veel te veel valpartijen gezien, ook van enkele renners die onnodige manoeuvres uithaalden om hun sprinter naar voren te brengen. Maar ze hebben er de benen niet voor en doen dan domme dingen. Gelukkig is het voor ons goed afgelopen.”

 

“Ook bij die val op de brug was het een renner van EF Education die tegen een achterwiel reed, op zo’n brede weg. Maar brede wegen zijn soms gevaarlijker dan smalle. Ook op het einde was het hier redelijk tricky.”

 

De wederopstanding van Jakobsen is compleet, twee jaar na zijn dramatische val in de Ronde van Polen. “We weten allemaal wat er gebeurd is, we moeten dat niet oneindig herhalen. Dit is van Polen tot Nyborg. Fabio had al drie etappes gewonnen in de Vuelta, maar de Tour is toch iets anders. Hier komen winnen, ik ben superblij voor hem. Dit is natuurlijk een fantastische start voor ons.”

Lefevere liet Mark Cavendish uit de Tourselectie, ten voordele van Jakobsen. Dat blijkt nu de juiste keuze. “Ik ben oud en wit en niet dom. Een renner heeft altijd gelijk.” 

Gerelateerd: