Fabio Jakobsen wint 1e sprintersfestival in de Tour, Wout van Aert wordt 2e en pakt geel

  Tour de France: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 199.2 km
  location 12:40: Roskilde - 17:14: Nyborg
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150199.2

   Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft de eerste massasprint in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij vloerde Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) in een koninklijke sprint. Van Aert neemt dankzij zijn tweede plaats wel de gele trui over Yves Lampaert, die zonder erg viel in de finale. De veelbesproken passage over de Grote Beltbrug baarde een muis.

   De 2e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Diepe buiging voor Fabio Jakobsen, zeker met zijn verleden. De Nederlander gooide zich zonder vrees in een tumultueuze sprint en was de indrukwekkende overwinnaar. 2 op 2 voor Quick-Step.

   • Verliezer van de dag: "Fuck!" Alweer tweede. Wout van Aert strandt voor de tweede dag op rij op de meest ondankbare plaats. Toch pakt hij twee fijne troostprijzen, want het geel én het groen zijn nu in zijn bezit.

   • Verliezer van de dag (bis): Caleb Ewan imponeerde bij de tussensprint, maar kwam in het gewoel aan de streep niet uit de verf. De kleine Australiër van Lotto-Soudal moest genoegen nemen met een heel verre ereplaats.

   • Opvallend: Magnus Cort wist zich met zijn vreugde geen blijf toen hij als eerste boven was gekomen op de drie hellingen. Hij is de tweede niet-Fransman (na Greg Van Avermaet in 2019) die in zijn eigen land de bollentrui in de Tour pakt.

   Geen oorlog op Grote Beltbrug, wel felle sprint

   De vroege vlucht, daar wordt in de Tour traditioneel niet veel tijd aan verspild. Al in de eerste meters koos Cort (EF Education) het hazenpad. Samen met Bystrøm (Intermarché-Wanty-Gobert) en de tandem Rolland-Barthe (B&B Hotels) verdeelde hij de publiciteit.

    

   De prijzen, dat was een ander verhaal. Op de eerste molshoop van de dag moesten de Fransen de rol lossen. De twee anderen sloten een Scandinavisch pact; Cort nam met zichtbaar plezier de bollen, Bystrøm de tussensprint en de prijs voor de strijdlust.

    

   Op 30 kilometer van de streep werd Bystrøm als laatste opgeslokt door het peloton. De aanblik van de Grote Beltbrug zorgde daar voor knikkende knieën. Onder anderen Uran ging tegen de vlakte en moest achtervolgen en op het eerste stuk van de brug raakte ook gele trui Lampaert betrokken bij een valpartij.

    

   Waaiers werden er niet gevormd, want de wind blies niet uit de juiste richting. De renners knepen hun remmen dicht, waardoor de achterblijvers opnieuw konden aansluiten. Waar gehoopt werd op oorlog en tijdsverschillen, werd integendeel gezellig gekeuveld.

    

   Pas na de brug ging de snelheid met een ruk de hoogte in. De nervositeit in de aanloop naar de sprint leverde een nieuwe, massale valpartij op. Tweevoudig titelverdediger Pogacar kwam er ongeschonden uit, maar werd wel opgehouden in de flessenhals. Gelukkig voor hem gebeurde de val in de laatste 3 kilometer.

    

   Ook de koninklijke sprint was hachelijk. Ewan werd een beetje weggedrumd toen Sagan en Jakobsen elkaar kwakjes verkochten in de strijd om de juiste positie. Van Aert knalde voorbij Pedersen, maar zag in zijn ooghoek een blauw-witte vlek aan de buitenkant naar de zege zoeven. Op Jakobsen stond geen maat.

   Rituitslag Stage 2Rituitslag Stage 2