Ga naar de inhoud

Regel van 5 wissels wordt permanent in internationaal voetbalreglement

 ma 13 juni 2022 13:48
" "
Tijdens de coronapandemie werd de regel versoepeld van 3 naar 5 wissels.

De uitbreiding van 3 naar 5 wissels in het voetbal wordt definitief verankerd in de reglementen. De International Football Association Board (IFAB), de organisatie die verantwoordelijk is voor de regels in het voetbal, keurde de wijziging op een algemene vergadering in Doha goed.

De extra wissels in een wedstrijd werden in mei 2020 ingevoerd om de spelers te beschermen tegen overbelasting in de coronapandemie. De voorlopige maatregel werd nadien enkele keren verlengd en wordt nu dus definitief opgenomen in de spelregels.

In het Belgische voetbal besliste de Hoge Raad van de voetbalbond KBVB onlangs al dat de clubs ook de volgende seizoenen 5 wissels mogen doorvoeren.

In de Jupiler Pro League, Scooore Super League, 1B Pro League, de beloftecompetitie en de Croky Cup mogen trainers in maximaal 3 vervangmomenten (exclusief de rust) in totaal 5 wissels doorvoeren. Bij verlengingen, bijvoorbeeld in de beker, mag nog een zesde wisselspeler worden ingebracht.