Ga naar de inhoud

Surft Oekraïne op golf van empathie naar WK? "Het lijkt alsof we plezier maken, maar dat is niet zo"

 do 2 juni 2022 09:34
Oekraïne vierde de zege met de 3.000 supporters in Hampden Park.

Oekraïne staat op één overwinning van het WK voetbal in Qatar dit najaar. De zege tegen Schotland geeft het thuisfront wat hoop, maar is slechts een kleine pleister op een gapende oorlogswonde. "Mensen mogen niet vergeten wat er in Oekraïne gebeurt."

"Peace - Мир". Met die vredesboodschap op de achtergrond kwam het Oekraïense elftal gisteren het veld opgewandeld in Hampden Park, Glasgow. Alle spelers hadden een Oekraïense vlag rond hun schouders gedrapeerd.

 

De eerste voetbalwedstrijd van de geel-blauwe brigade sinds de Russische invasie zat boordevol emoties: hoop, strijdlust, verbetenheid... Manchester City-speler Oleksandr Zinchenko had het vooraf passend verwoord: ze wilden winnen "om de mensen trots te maken".

 

En de Oekraïners stelden niet teleur: ondanks het feit dat zes basisspelers geen competitiewedstrijd meer hadden gespeeld sinds de Russische inval, domineerden ze de halve finale van de WK-barrages tegen Schotland.

 

Andrij Jarmolenko en Roman Jaremtsjoek (ex-AA Gent) zorgden voor een 2-0-voorsprong na 50 minuten. Schotland sputterde nog even tegen met een goal van Callum McGregor, maar in de extra tijd maakte invaller Artem Dovbyk het helemaal af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Het draait niet alleen om voetbal"

De Oekraïners vierden hun overwinning met de 3.000 geel-blauwe supporters in de hoek van Hampden Park. Ook de 48.000 Schotse fans applaudisseerden mee, net zoals ze tijdens het volkslied "Shche ne vmerla Ukrainas" hadden gedaan.

 

"Deze zege is voor de soldaten in de loopgraven en de ziekenhuizen, die hun laatste druppel bloed geven voor ons land", zei bondscoach Oleksandr Petrakov. "Deze zege is voor zij die elke dag lijden in Oekraïne."

 

In Kiev negeerden de supporters de avondklok, die inging voor de start van de tweede helft. In de kelder van de "Beer and Meet bar" in de hoofdstad zagen ze hun nationale ploeg naar een 3-1-overwinning stormen.

Deze zege is voor de soldaten in de loopgraven en de ziekenhuizen, die hun laatste druppel bloed geven voor ons land.

Oleksandr Petrakov, bondscoach Oekraïne

Bij elk doelpunt vierden de toeschouwers uitbundig, maar een wrang gevoel bleef hangen in Kiev. "Het lijkt alsof we plezier maken, maar dat is niet zo", zei de 40-jarige Oleksii Safin aan persbureau AP. "We proberen zo normaal mogelijk te lijken, maar we vergeten niet wat er momenteel in het oosten gebeurt."


Eenzelfde boodschap bij Yaroslav Grygorenko, die van Amsterdam naar Glasgow reisde om de match bij te wonen. "Het draait niet alleen om voetbal. Het is belangrijk om mensen niet te laten vergeten wat er in Oekraïne aan de hand is."

 

Het Oekraïense elftal wil de klus zondag helemaal afwerken in het beslissende duel tegen Wales. De winnaar mag naar de groepsfase van het WK en neemt het daarin op tegen Engeland, de VS en Iran.

Pelé: "Stop de invasie"

Oekraïne krijgt steun uit alle hoeken van de wereld. De Braziliaanse voetballegende Pelé riep net voor de aftrap op om de invasie in Oekraïne stop te zetten.

 

"Ik wil graag de wedstrijd van vandaag gebruiken om een oproep te doen: stop de invasie. Dergelijk geweld kan niet verantwoord worden", schreef hij op Instagram. 

 

"Vandaag proberen de Oekraïners, toch voor 90 minuten, de tragedie die zich afspeelt in hun land even te vergeten. De kwalificatie voor een WK is altijd lastig en bijna onmogelijk met zoveel levens op het spel." 

 

"Ik heb acht decennia geleefd en daarin heb ik oorlogen gezien en haatdiscours gehoord van leiders, in naam van de veiligheid voor hun volk. Naar zo'n tijden kunnen we niet meer terug, het is tijd om te evolueren."

 

In 2017, een jaar voor het WK in Rusland, was er een ontmoeting tussen Pelé en de Russische president Vladimir Poetin. "Toen glimlachten we naar elkaar en schudden we de hand. De macht om dit conflict te stoppen, ligt in jouw handen. Dezelfde handen die ik in 2017 geschud heb."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: