De vakantie van Thibaut Courtois (30) is iets sneller dan gepland begonnen. Courtois mist de komende 4 interlands in de Nations League door pubalgie. Wat is dat beestje waar de keeper van Real Madrid naar eigen zeggen al een heel seizoen mee sukkelt?
Thibaut Courtois meldde zich gisterenavond nog bij de Rode Duivels, maar de keeper van Real Madrid werd weer naar huis gestuurd na de keuring van de medische staf.
Bij de collega's van VTM had Courtois zaterdag na de gewonnen finale van de Champions League al laten optekenen dat hij kampt met pubalgie.
"Pubalgie betekent zoveel als pijn in de schaamstreek", verduidelijkt Thomas Mathieu bij Radio 1. Hij maakt zijn doctoraat rond de aandoening.
"Het is complex, want de schaamstreek of het schaambeen vormt de verbinding van de buikspieren met de bovenbeenspieren, de adductoren. Het is veelal niet eenduidig te bepalen wat het probleem is."
Sukkelt een keeper dan meer dan een andere voetballer met zo'n kwaal aan het kruispunt van die spieren?
"Over de casus van Courtois kan ik niets zeggen, maar je ziet het wel vaker bij pivoterende sporten: daar waar je laag door je knieën gaat van links naar rechts en scherpe bewegingen maakt."
"Je ziet het in voetbal, tennis en hockey maar ook in Amerikaanse sporten als american football. Zeker bij een doelman die zijn doel verkleint en af en toe een spagaat maakt. Dan verhoog je de druk rond je schaambeengewricht en de ligamenten."
"Kijken of er geen schade is aan de onderliggende ligamenten"
Kun je het letsel dan oplopen door één verkeerde beweging? "Dat is de moeilijkheid van zo'n dossier", klinkt het.
"Men dacht vroeger aan repetitieve bewegingen als oorzaak, maar in ons onderzoek hebben we aangetoond dat door één foute beweging iets in je lies kan schieten. Dan kan er een scheur van je ligament zijn en dat kan de aanhoudende klachten veroorzaken."
"In de sportgeneeskunde is pubalgie een van de meest voorkomende aandoeningen waarbij een sporter langer dan 3 maanden last heeft en soms moet hij of zij zijn of haar carrière beëindigen."
Zo'n vaart zal het bij een atleet als Courtois wel niet lopen. "Maar je moet wel een evenwicht vinden tussen die spiergroepen. Het is ook belangrijk om te kijken of er geen schade aan de onderliggende ligamenten is."
"Dat kan er namelijk voor zorgen dat de stabiliteit zoek is en je dus continu overbelasting hebt. Dat is een van de oorzaken waarom het zo lang blijft duren."
Het euvel komt overigens ook voor bij zwangere vrouwen. "Want dan zet het bekken zich uit. Maar we zien het ook bij de gewone werkmens die veel door zijn of haar knieën moet buigen."