Hofstade gaat oud zwembad omtoveren tot een indoorskatehal, ontdek hier hoe dat eruit zal zien

 di 31 mei 2022 14:45
Twee jonge skatetalenten Lore Bruggeman en Noah De Jaeger kunnen nu ook terecht in Hofstade.
Twee jonge skatetalenten Lore Bruggeman en Noah De Jaeger kunnen nu ook terecht in Hofstade.

Skaten zit in de lift. Pleintjes overal in Vlaanderen lopen vol en ook op de Olympische Spelen was ons land van de partij. Om het jonge talent nog meer te stimuleren, wordt er gestart met de bouw van een indoorskatehal. Vlaams minister van Sport Ben Weyts en Sport Vlaanderen onthulden vandaag hun plannen. 

Skateboarden en competitief skaten gaan niet altijd hand in hand. Voor sommigen is skaten een levensstijl en geen sport, voor anderen is er wel een mooie mengeling mogelijk. Feit is dat de wereld van skaters zich vaak afspeelt buiten de structuur van sportclubs en federaties. 

 

Al komt daar stilaan verandering in. Kijk maar naar de cijfers. 

 

In 2019 was bij de sportfederatie Skate Vlaanderen 1 club aangesloten met 132 leden. In 2021 telde de federatie al 10 clubs met 1.276 leden. Een vertienvoudiging.

 

En dus was volgens Sport Vlaanderen en minister Ben Weyts de tijd rijp voor een indoorskatehal.

Voor beginners en (olympische) toppers

De nieuwe skatehal is er zowel voor recreatieve skaters als voor wedstrijdskaters. 

 

Sport Vlaanderen: "Het volwaardige wedstrijdgedeelte maakt deze indoorinfrastructuur uniek in Vlaanderen, en het maakt het voor onze topskaters mogelijk om aan te sluiten bij de wereldtop."

 

"Niet toevallig is het design ervan van de hand van California Skateparks, een wereldspeler die vele parken bouwt, waaronder het olympisch skatepark in Tokio."

 

Het plan is om in februari 2023 de deuren te openen.

 

"Het allermooiste van deze nieuwe infrastructuur is dat ze toegankelijk is voor iedereen die wil proeven van de skatesport, alsook voor absolute toppers en alles daartussenin", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

 

"Kinderen en jongeren kunnen er leren skaten op skatekampen en de toppers
kunnen zich hier op elke (inter)nationale wedstrijd voorbereiden."

Fijn dat we een "eigen park" krijgen. Zo zullen we gerichter kunnen trainen op de modules die we ook in competitie tegenkomen.

Lore Bruggeman

Olympiër Lore Bruggeman effent het pad voor jong talent

Lore Bruggeman vertegenwoordigde ons land vorige zomer op de Olympische Spelen. Zij is in haar nopjes met dit initiatief. 

 

Bruggeman: "Fijn dat we een "eigen park" krijgen. Zo zullen we gerichter kunnen trainen op de modules die we ook in competitie tegenkomen. We zullen ook meer vrijheid hebben om een programma op maat samen te stellen en trainingen zelf in te plannen", vertelt Lore Bruggeman.

Het is de ambitie om met de huidige elite-topsporters Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs tot de top te blijven behoren en de aanstormende jonge talenten Noah De Jaeger en Andrea Caizza te laten groeien en op termijn successen te laten boeken. Hopelijk komen er op lange termijn steeds meer beloftevolle jongeren bij. 

Kijk hier naar de plannen van het nieuwe skatepark