Ga naar de inhoud

Actieplan voor veiligere voetbalbeleving: tickets op naam en strengere straffen

 do 12 mei 2022 16:45
Pro League-CEO Lorin Parys en Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken.
Pro League-CEO Lorin Parys en Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken.

De Pro League, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de FOD Binnenlandse Zaken en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden hebben donderdag het actieplan "Samen voor veilig voetbal" voorgesteld. Het actieplan kwam tot stand op vraag van minister Verlinden, in samenwerking met de politie en de profclubs en heeft als doel om voetbalwedstrijden in veilige en prettige omstandigheden te laten verlopen.

Door een toename van supportersgeweld in het voetbal hebben de verschillende instanties de koppen bij elkaar gestoken om het veiligheidsbeleid in en rond voetbalstadions te evalueren. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het actieplan "Samen voor veilig voetbal".

"De hernieuwde aanpak gaat uit van 3 basisprincipes: het verhogen van de pakkans bij inbreuken, het sneller afdwingen en opvolgen van de sanctionering en een uniforme aanpak van de incidenten in alle stadions", vertelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

"Om hierin te slagen, moeten alle betrokkenen in de voetbalwereld hun verantwoordelijkheid opnemen. Ik ben dan ook verheugd dat alle partners hun krachten bundelen om voetbal in de meest veilige en prettige omstandigheden te laten verlopen."

Lorin Parys, Annelies Verlinden en Peter Bossaert
Vlnr: Lorin Parys, Annelies Verlinden en Peter Bossaert

Tickets op naam en strengere straffen

De Pro League zet ook zijn schouders onder het project. "Veiligheid is een absolute prioriteit voor ons en onze clubs", reageert CEO Lorin Parys. "Willen we voetbal doen groeien en nieuwe fans verwelkomen in onze stadions, dan is een veilige wedstrijdbeleving het startpunt."

"Samen met de clubs nemen wij onze verantwoordelijkheid, in dialoog met de minister, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de ordediensten maar uiteraard ook de fans. Zo werken we dit plan verder uit met onze supporters, volgen we het op met hen en sturen we het bij waar nodig. Maar we zijn ook streng voor wie anderen in gevaar brengt."

"Zo voorzien we uniforme en strenge sancties die tot een levenslang stadionverbod gaan voor wie recidiveert. Daarnaast zetten we o.a. in op een betere toegangscontrole met tickets op naam, investeringen in infrastructuur en technologie en een snelle handhaving. Zo zullen we voortaan extern beslissen over burgerrechtelijke uitsluitingen en dat op 25 werkdagen, inclusief beroep."

Peter Bossaert, CEO van de voetbalbond: "Fans willen voetbal beleven in een veilige sfeer. Alle partijen in het voetbal verenigen zich nu rond dat doel en die eensgezindheid is belangrijk."

"Zowel de overheid, de clubs, de Pro League als deKBVB hebben de ambitie geweld, racisme, discriminatie en het gebruik van pyrotechnische middelen te bannen uit onze stadions. Iedereen draagt daarbij zijn verantwoordelijkheid, maar de samenwerking tussen alle partijen is even cruciaal."