Referee Department gaat opzichtig protest van spelers zwaarder bestraffen: "Oproep voor meer respect"

Gent-aanvoerder Vadis ging afgelopen weekend in de clinch met ref Nathan Verboomen.

Het Professional Refereeing Department (PRF) kondigt strenge sancties aan voor opzichtig protest tegen scheidsrechters. Daarbij willen ze het belang benadrukken van respect voor het scheidsrechterskorps, zo vertelt woordvoerder en voormalig topscheidsrechter Frank De Bleeckere: "Het imago van ons voetbal moet beschermd en gerespecteerd worden."

In een videoboodschap werd dinsdag de maatregel afgekondigd door De Bleeckere. "Het Referee Department wil herhalen dat opzichtig protest tegenover de scheidsrechter streng aangepakt wordt zoals dit besproken werd tijdens de club- en persmeeting van afgelopen week voor de start van de wedstrijden in de play-offs."

 

"Dit om het imago en het beeld van ons voetbal te beschermen en te respecteren. Onder andere het lopen naar de scheidsrechter om verbaal te protesteren, het omringen van de scheidsrechter na een beslissing en opzichtige armbewegingen gebruiken bij protest, zullen streng bestraft worden."    

 

Tijdens de openingsspeeldag van de play-offs waren er meerdere fases die alarmbellen deden afgaan bij het PFR. Zo waren er de uitsluitingen van Gentenaars Vadis Odjidja en Hein Vanhaezebrouck in het duel tegen KRC Genk. 

 

"Afgelopen speeldag werd in verschillende wedstrijden disciplinair opgetreden tegen dit gedrag door de scheidsrechters. Dezelfde regels gelden ook voor de personen in de technische zone. Bij opzichtig protest zal ook in de technische zone streng opgetreden worden"

 

"Het Referee Department zal de scheidsrechters steunen bij het nemen van deze beslissingen, omdat dit in het algemeen belang van het voetbal is en ook omdat op internationaal niveau door UEFA en FIFA dit gedrag streng wordt afgekeurd en aangepakt."   

 

Maandagavond had het Departement Arbitrage in een mededeling reeds opgeroepen tot respect tijdens de play-offs.  

Onder andere het lopen naar de scheidsrechter om verbaal te protesteren, het omringen van de ref en opzichtige armbewegingen gebruiken, zullen streng bestraft worden.

Frank De Bleeckere

De Bleeckere licht de maatregel toe: