Ga naar de inhoud

Discussie in Extra Time over invoeren effectieve speeltijd: "Het ranzige hoort bij het voetbal"

 di 26 april 2022 13:20
Sonck en Joos hielden er verschillende meningen op na.

In Extra Time kwam het topic van de effectieve speeltijd in het voetbal nog eens naar boven. De meningen bleken verdeeld: Wesley Sonck outte zich als voorstander, Filip Joos voelde er dan weer niets voor: "Ik ben tegen de hockeyïsering van het voetbal."

Sonck: "Effectieve speeltijd moet heel dringend ingevoerd worden"

Vorige week voerde Jan Vertonghen op Twitter een pleidooi voor het invoeren van effectieve speeltijd in het voetbal. De Rode Duivel is het beu dat er om de haverklap tijd gewonnen wordt. 

 

Wesley Sonck outte zich in Extra Time als medestander van dat idee. Hij greep de verliespartij van Barcelona afgelopen weekend aan als argument. 

 

"Barcelona verloor van Rayo Vallecano en dikte zo zijn verliesreeks verder aan tot 3 nederlagen op rij. Dat was van 1998 geleden onder Van Gaal dat het zijn seizoen zo eindigt, maar toen waren ze al kampioen dus maakte dat niet veel uit."

 

Opvallend: er werd maar liefst 14 minuten extra tijd gespeeld omdat Rayo Vallecano gretig seconden liet wegtikken. "Ik denk dat het heel dringend moet gebeuren dat er effectieve speeltijd wordt ingevoerd", vulde Sonck aan.

 

"Ik vond het schandalig. Er was geen tempo en heel de tweede helft werd er tijd gedood."

Barcelona en Wesley Sonck ergerden zich mateloos aan het tijdrekken van Rayo Vallecano.

Joos: "Ik ben tegen de hockeyïsering van het voetbal"

Vertonghen pleitte in zijn tweets voor tweemaal 30 minuten en een zichtbare stopklok. "Moeten we dan ook een shotclock invoeren zoals in het basketbal?", lachte Youri Mulder sceptisch.


"Ik ben tegen", klonk het ook stellig bij Filip Joos. "Ik ben tegen de hockeyïsering van het voetbal. Het ranzige hoort bij het voetbal. We zijn dat al heel erg aan het wegnemen."


"Tijdrekken is een verdedigingsmiddel van de zwakken. Als we dat wegnemen, dan is dat een regel die in het voordeel van de olieteams zal spelen", alludeert hij op de PSG's en Manchester City's van deze wereld.

Tijdrekken is een verdedigingsmiddel van de zwakken. Als we dat wegnemen, dan is dat een regel die in het voordeel van de olieteams zal spelen.

Filip Joos

Mulder: "Als klok stil ligt, wordt reclame tijdens wedstrijd de volgende stap"

Mulder vreest voor een extra nadeel als er met effectieve speeltijd gewerkt wordt: "Als de tijd stilstaat zal het ook weer extra lang gaan duren voordat de startknop weer ingedrukt wordt."


"Er zal langer gediscussieerd worden, omdat de tijd toch stil ligt. Een volgende stap kan zelfs zijn dat men reclame gaat invoeren tijdens een wedstrijd, als de klok toch stilligt. Zo doen ze het in Amerika."


Van der Elst had finaal nog een woordje klaar over de frustratie van Vertonghen. "Die is terecht, want Portugal is de competitie met de minste effectieve speeltijd. Daar spelen ze maar gemiddeld 49 minuten voetbal."


"In februari was er de competitiewedstrijd Porto-Sporting. Die duurde maar liefst 105 minuten, maar de effectieve speeltijd bedroeg amper 43 minuten. Dat is belachelijk."

Gerelateerd: