Matthias Casse legt de lat hoog: "Als ik dit jaar het EK en het WK win, ben ik tevreden"

 vr 1 april 2022 16:36
Matthias Casse
Matthias Casse: "Ik denk nog regelmatig aan de halve finale in Tokio."

Met 2 toernooizeges is Matthias Casse (25) uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen. En daar mag nog heel wat bijkomen. Dat vertelt de wereldkampioen judo in een gesprek met Sporza.

Zijn doelen dit jaar: kampioenschappen winnen...

Goud in Portugal en goud in Israël, zo sterk heeft Matthias Casse zijn eerste post-olympisch seizoen geopend. Dit weekend wil hij in Turkije nog een keer scoren.

 

Om daarna zijn eerste grote vis van het seizoen binnen te halen. Dan staat het EK in Bulgarije (29 april - 1 mei) in zijn agenda.

 

"Ik ben erg ontspannen aan het nieuwe seizoen begonnen. Ik beleef veel plezier op de mat.  Niets moet", vertelt Casse.

 

"Het EK wordt mijn eerste doel van het jaar. In oktober volgt mijn tweede doel: het WK in Tasjkent."


"Als ik die kampioenschappen allebei win, is mijn seizoen geslaagd. Dan ben ik tevreden", zegt Casse strijdvaardig.

Matthias Casse
Matthias Casse is titelverdediger op het WK.

...en een nieuwe coach vinden

Matthias Casse heeft nog een derde doel dit jaar. Na het afscheid van Mark van der Ham is hij op zoek naar een nieuwe topcoach.

 

"Iemand op topniveau vinden is niet vanzelfsprekend", geeft hij aan. "Voorlopig werk ik met Damiano Martinuzzi, de coach van Toma Nikiforov."


Komt Dirk Van Tichelt in aanmerking? "Dat is nog even wachten", antwoordt Casse. "Hij is nog maar net gestopt als atleet en werkt zich nu in als trainer bij junioren. Dat is een goeie leerschool. Over 6 tot 8 jaar zie ik hem met de senioren aan de slag gaan."


Wat kan een nieuwe coach hem nog bijbrengen? "Heel wat", lacht Casse. "Het scorend vermogen willen we graag opkrikken. Ook mijn kumi kata, de manier van vastgrijpen, kan ik nog verbeteren."


"En fysiek moet ik ook nog enkele procenten progressie maken. Ik ben nu 25, op mijn 27e of 28e zal ik normaal gezien het sterkst op de mat staan."

Dirk Van Tichelt en Matthias Casse
Voor Dirk Van Tichelt is het nog wat te vroeg vindt Matthias Casse.

"Halve finale in Tokio speelt nog"

Op de Olympische Spelen in Tokio kaapte Matthias Casse het brons weg, nadat hij nipt verloren had van de Japanner Nagase in de halve finales.

 

"Aan die kamp denk ik nog vaak terug", moet hij toegeven. "Wat had ik kunnen doen om toch te winnen? Hoe had ik hem kunnen verslaan? Dat speelt nog."


"Het maakt dat ik nog iets heb om naar uit te kijken in Parijs. Dat is ook leuk", lacht Casse.

Matthias Casse
Matthias Casse met zijn bronzen medaille in de catacomben van de Nippon Budokan in Tokio.
Lees ook: