Gehoord in podcast "De Volgwagen": "Grootste deel vrouwenpeloton heeft geen cyclus meer"

 di 29 maart 2022 15:18
Dhoore en Bleyaert
Jolien D'hoore en Elke Bleyaert in "De Volgwagen".

In MNM-podcast "De Volgwagen" ontvangen Ann Reymen en Stan Vanderwaeren dit voorjaar elke week twee vrouwen die van dichtbij of veraf iets met de koers te maken hebben. In de meest recente aflevering waren Jolien D'hoore en Elke Bleyaert te gast en zij hadden het onder meer over iets waar zelden bij wordt stilgestaan: de menstruatie bij (prof)wielrensters.

Moet je als vrouw tijdens de menstruatie nu juist wel of niet fietsen? Dat antwoord is vaak verschillend van renster tot renster. Jolien D'hoore had er alvast baat bij: zij werd wereldkampioene toen ze haar regels had.

 

"Kort voor je ongesteld wordt, heb je veel meer koolhydraten nodig", legt D'hoore de normale cyclus uit. "Je hebt veel van die hongerkes en eet ook meer tijdens de training."

 

"Maar zodra je ongesteld wordt, wordt je lichaam zoals dat van een man. Hormonaal gezien dan."

Zodra je ongesteld wordt, wordt je lichaam zoals dat van een man.

Jolien D'hoore

"Profiteren van de hormonenpiek als je ongesteld bent"

"Vroeger werd heel vaak de pil of een ander anticonceptiemiddel genomen, opdat de rensters hun regels niet zouden krijgen", vult Elke Bleyaert, de vriendin van Jasper Stuyven en de bezieler van The Women Peloton, aan.

 

"Maar toen hadden ze nog niet zoveel kennis als nu. Dat is aan het verschuiven. Als je de pil neemt, gaat je normale cyclus immers afvlakken. Zo kun je niet profiteren van de voordelen van die hormonenpiek als je ongesteld bent."

 

Toch doet het probleem zich bij veel rensters eenvoudigweg niet voor. "Het grootste deel van het vrouwenpeloton heeft geen cyclus meer, omdat ze zo scherp staan door die topsport", merkt D'hoore op. "Dat is eigenlijk niet zo gezond. Zelf heb ik dat wel nooit gehad. Ik was altijd gezond (lacht)."