Letrozole metabolite. Dat verboden middel zorgde voor een donderslag bij heldere hemel in de carrière van veldrijder Toon Aerts. Maar wat is het precies? Peter Van Eenoo, hoofd van het antidopinglab in Gent. "Het remt de afbraak van testosteron en anabole steroïden."
Al bijna een jaar houdt een dopingzaak de carrière van Toon Aerts in een wurggreep.
Op 19 januari werd bij Aerts buiten competitie een urinestaal afgenomen waar het verboden product letrozole metabolite in werd teruggevonden.
Wat zijn de effecten van het middel en kan de stof per toeval in je lichaam belanden?
"Letrozole is eigenlijk een product dat door kankerpatiënten wordt gebruikt die in nabehandeling zijn", legt dopingexpert Peter Van Eenoo uit.
En dan vooral voor de behandeling van hormoongevoelige borstkanker bij vrouwen na de menopauze.
"Maar het is dus ook een potentieel dopingmiddel", gaat Van Eenoo verder. Het remt de afbraak van testosteron en anabole steroïden."
"Deze producten zijn uiteraard heel belangrijk bij de spieropbouw en bevorderen de recuperatie tijdens periodes van intense training of wanneer er veel wedstrijden kort op elkaar volgen."
Letrozole is een potentieel dopingmiddel, het remt de afbraak van testosteron en anabole steroïden.
Het verboden product klinkt niet bekend, maar volgens Van Eenoo is het zeker geen obscuur product: "In 2020 waren er wereldwijd 17 gevallen, als je weet dat er 28 EPO-gevallen waren dan plaatst dat alles wat in perspectief. Letrozole komt best vaak terug."
In het verleden liepen meestal bodybuilders tegen de lamp.
Aerts stelt dat het product onbewust in zijn lichaam kwam: "Er zijn zeker gevallen waar atleten gelijk gekregen hebben van disciplinaire commissies", gaat Van Eenoo verder. "Maar dat biedt voor Toon Aerts geen garanties."