Ga naar de inhoud

Toon Aerts barst in tranen uit: "UCI wil me 2 jaar schorsen, maar ik ben onschuldig"

Veldrijder Toon Aerts (29) heeft slecht nieuws gekregen over zijn dopingzaak. De UCI heeft hem een voorstel gedaan van 2 jaar schorsing. "Dat betekent dat ik ten vroegste op 16 februari 2024 weer aan de start mag staan van een veldrit", vertelde een emotionele Aerts. "Maar ik wil mijn onschuld blijven bewijzen."

"Ik moet vandaag een bericht de wereld insturen dat ik eigenlijk niet wil", opende Toon Aerts zijn persmoment in tranen.

 

"Ik heb deze week helaas een brief gekregen van de UCI die niemand wil krijgen. Daarin staat dat de UCI mij een voorstel doet van 2 jaar schorsing."

 

"Dit is een heel zware straf. Een veel te zware straf voor iemand die recht in zijn schoenen staat en in eer en geweten kan stellen dat hij geen dopingzondaar is."

 

Aerts blijft zijn onschuld uitschreeuwen. "Ik heb nooit de intentie gehad om doping te gebruiken en ik heb ook nooit vrijwillig dopingproducten ingenomen om mijn prestaties te verbeteren."

 

"Ik zal er alles aan blijven doen om mijn onschuld te bewijzen." 

 

Aerts krijgt dus niet de gebruikelijke 4 jaar schorsing voor dopinggebruik, maar 2 jaar schorsing. "Omdat de UCI erkent dat ik niet de intentie had om doping te nemen."

 

"Maar toch vind ik 2 jaar nog altijd een overdreven zware straf", zegt Aerts.

Aerts staat al 10 maanden aan de kant, dat wil zeggen dat zijn schorsing van 2 jaar zou lopen tot en met 15 februari 2024.

Ik ben geen dopingzondaar.

Toon Aerts

Een vervuild voedingssupplement?

Aerts testte op 19 januari positief op de verboden substantie letrozole metabolite. Al ging het wel om een heel kleine hoeveelheid.


"We kunnen met 100 procent zekerheid zeggen dat dat product door contaminatie in het lichaam van Toon is terechtgekomen", zegt Aerts' manager Yannick Prévost.

 

"We hebben een vermoeden wat de bron van contaminatie is, maar dat is nog niet bevestigd."

 

Aerts en zijn entourage zijn nog altijd van plan om de bron van contaminatie te achterhalen. "We zullen supplementen en alle mogelijke zaken die Toon in die periode heeft ingenomen, blijven analyseren."

 

"Hopelijk vinden we dan een spoor waarop we verder kunnen werken."

 

Haarstalen kunnen cruciaal zijn om de onschuld van Aerts aan te tonen. Daarom dat hij met een krullenbol rondloopt en zijn haar nog altijd weigert te knippen.

 

"Haarstalen zorgen vaak voor een doorbraak in moordzaken", zegt Aerts zelf. "Nu zullen we er in een dopingzaak gebruik van maken, want het bewijs zit in mijn haar."

Aerts: "Ik heb nooit gedacht aan stoppen"

Aerts en zijn entourage zullen snel juridische stappen ondernemen. Komende maand zullen ze hun verhaal doen hij het antidopingtribunaal van de UCI en het schorsingsvoorstel betwisten.

 

"Over 2 à 3 maanden mogen we dan een uitspraak verwachten. Als de uitspraak negatief is, dan kunnen we nog altijd naar het Internationale Sporttribunaal TAS", legt Prévost (de manager van Aerts) uit.

 

"In het beste geval krijgen we strafvermindering, in het slechtste geval kan Toon pas op 16 februari weer in competitie treden."

 

Wat is Aerts zelf van plan de komende 14 maanden? "Enkel trainen, eten en slapen zoals de voorbije maanden is goed voor de conditie, maar niet voor het mentale."

 

"Ik zal dus nog wel iets anders doen in het leven de komende 14 maanden."

 

Maar dat hij na zijn comeback weer zal meestrijden voor zeges in veldritten, daar is Aerts van overtuigd.

 

"Ik ben er zeker van dat ik in het 2e deel van mijn carrière weer de renner kan zijn die ik in het 1e deel was. Aan stoppen heb ik nooit gedacht."

persmoment Toon Aerts
10:06
Aerts: "Ten laatste op 16/02/2024 weer crossen"

"Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn plek in het veldrijden weer zal innemen. Ik zit met heel veel onzekerheden, maar 1 ding staat vast: ten laatste op 16 februari 2024 begint mijn tweede carrière."

10:06
Ik zal er alles aan blijven doen om mijn onschuld te bewijzen
Toon Aerts
10:02
Toon Aerts wordt 2 jaar geschorst

Een emotionele Toon Aerts komt met slecht nieuws: "Ik heb een brief gekregen van de UCI en dat was geen leuke brief. Ik word voor 2 jaar geschorst."

09:35
Ik heb positieve en negatieve dingen horen waaien over de zaak rond Toon Aerts. Maar dat zijn geen officiële berichten. Ik wacht ook af tot 10 uur.
Bondscoach Sven Vanthourenhout
28/12/22
17:32
Donderdag persmoment om 10 uur

Komt er eindelijk een einde aan de dopingsaga rond Toon Aerts? De zaak houdt de veldrijder al bijna een jaar in zijn greep. Hij verliet de ploeg van Sven Nys en werkte alleen aan zijn terugkeer (zie onderstaande artikels), maar die laat nog steeds op zich wachten.


Donderdag om 10 uur staat een persmoment op de agenda. Dan geeft Aerts meer tekst en uitleg over zijn situatie. U kunt er hier alles over lezen.