Ga naar de inhoud

Tomas Van Den Spiegel: "Genieten dat 3 toprenners nog altijd graag naar cross komen"

Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Wout van Aert

Het publiek in Gavere heeft gisteren waar gekregen voor zijn geld en ook de tv-kijkers smulden van de strijd tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Flanders Classics-CEO Tomas Van Den Spiegel keek goedkeurend toe. "In deze periode is het voor iedereen genieten", vertelt hij aan Sporza.

Het viel op maandag in Gavere: er stond opvallend veel volk naast het parcours. De cross leeft weer en daar is de aanwezigheid van de "grote drie" natuurlijk ook niet vreemd aan. Toch nuanceert Tomas Van Den Spiegel het "grote drie"-effect.

 

"Er is in het algemeen een heropleving in het veldrijden dit jaar. Je voelt dat er na covid opnieuw heel veel enthousiasme is om weer naar het veldrijden te komen", zegt Van Den Spiegel.

 

"Als de grote drie aan de start komen, dan scheelt dat wel wat in ticketverkoop, maar je mag het ook niet overschatten. Dit is dé periode van de cross, mensen hebben niks anders te doen. Het gaat om zo'n 10 à 20 procent tickets extra, maar ook niet meer dan dat. Mensen houden van veldrijden en komen ook graag naar de cross."

Ik denk dat veldrijden in het huidige format ook kan bestaan zonder de grote drie.

Tomas Van Den Spiegel

De Wereldbekercross in Gavere lokte maandag zo'n 12 à 15.000 toeschouwers. "Dat zal voor Gavere wel een record zijn de laatste jaren, al heeft dat ook te maken met de nieuwe datum. Ik denk dat Diegem en Loenhout daar deze week nog wel zullen overgaan", meent Van Den Spiegel.

 

"Ik denk dat veldrijden in het huidige format ook kan bestaan zonder de grote drie. De aantrekkelijkheid heeft vooral te maken met hoe competitief een wedstrijd is. Het is goed dat het niveau van de renners dicht tegen elkaar ligt, want spanning verkoopt. Onvoorspelbaarheid maakt succes."

 

"Op dit moment is het dus genieten dat de grote drie nog altijd graag naar de cross komen. In de toekomst denk ik wel dat we naar een korter en gebalder seizoen moeten. Maar daarvoor zullen er nog veel watertjes moeten worden doorzwommen."