Ga naar de inhoud
Kan Wout van Aert ook de cross in Gavere naar zijn hand zetten?
eindstand wereldbeker veldrijden mannen
1. Laurens Sweeck 385 ptn
2. Michael Vanthourenhout 309
3. Eli Iserbyt 290
4. Lars van der Haar (Ned) 265
5. Niels Vandeputte 249
6. Mathieu van der Poel (Ned) 248
7. Kevin Kuhn (Zwi) 195
8. Wout van Aert 170
9. Toon Vandebosch 165
10.
Jens Adams 160

kalender wereldbeker veldrijden

datum cross winnaar winnares
09/10 Waterloo (VS) Iserbyt Van Empel
16/10 Fayetteville (VS) Iserbyt Van Empel
23/10 Tabor (Tsj) Iserbyt Van Empel
30/10 Maasmechelen Sweeck Van Empel
13/11 Beekse Bergen (Ned) Sweeck Van Anrooij
20/11 Overijse Vanthourenhout Pieterse
27/11 Hulst (Ned) Van der Poel Pieterse
04/12 Antwerpen Van der Poel Van Empel
11/12 Dublin (Ier) Van Aert Van Empel
17/12 Val di Sole (Ita) Vanthourenhout Pieterse
26/12 Gavere Van der Poel Van Anrooij
08/01 Zonhoven Van Aert Van Anrooij
22/01 Benidorm (Spa) Van der Poel Van Empel
29/01 Besançon (Fra) Van der Poel Pieterse

Van der Poel triomfeert in Gavere na heerlijk moddergevecht tegen Van Aert en Pidcock

 ma 26 december 2022 16:07
WB Gavere
Wereldbeker veldrijden
6 rondes
15:10 Gavere
Mathieu van der Poel
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6

  Mathieu van der Poel heeft zijn goede benen teruggevonden. In de modderpoel van Gavere (Wereldbeker) kregen we een geweldig kijkstuk te zien tussen de Grote Drie. Van der Poel was de sterkste en haalde het voor Van Aert en Pidcock. 

  Een massa mensen, een modderig parcours en de Grote Drie aan de startlijn. De wereldbekercross in Gavere had vandaag alles in petto om er een spektakelstuk van te maken. 

   

  En zou - excuses voor de spoiler - ook allerminst teleurstellen. 


  Het duurde dan ook niet lang vooraleer de Grote Drie ook de eerste drie in de wedstrijd werden. Na een halve ronde oprolwerk kon het spierballengerol tussen Tom Pidcock, Mathieu van der Poel en Wout van Aert al beginnen. 

  Als eerste aan zet: Tom Pidcock.

   

  De Brit profiteerde van een lekke band van Mathieu van der Poel en zette zijn twee concurrenten in de eerste ronde al meteen stevig onder druk. Waar de twee krachtpatsers schokschouderend door de modder liepen, kliefde het pluimgewicht vanuit zijn zadel door de brij.


  Het geheim van de sprekende souplesse? "We hadden vandaag gekozen voor een kleinere versnelling dan normaal. We hoopten zo dat Tom - waar de rest zou moeten afstappen - kon blijven rijden in de modder", vertelde coach Kurt Bogaerts. 


  Initieel een uitstekende tactiek, maar de winstmarge slonk passage na passage. In ronde drie liepen Van Aert en Van der Poel de Brit - die weigerde uit het zadel te gaan - zowaar te voet voorbij. 


  Halfweg de wedstrijd zaten de Grote Drie dus weer op een zakdoek.

  Als tweede aan zet: Mathieu van der Poel.

   

  De Nederlander was in Gavere vooral op zoek naar eerherstel. De herinneringen van Val di Sole en Mol werkten vandaag als een rode lap op een stier voor de Nederlander. 

   

  Met een vastberaden blik vloog hij in het begin van de derde ronde weg. Even vastberaden dook hij nietsontziend de afdalingen in. Een kamikaze-actie? Van Aert en Pidcock kwamen twee ronden voor het einde weer aansluiten.

   

  Neen, de revanchegevoelens bij Van der Poel waren vandaag te groot. Het inspireerde de Nederlander tot een allesverwoestend bisnummer. 

  Wout van Aert zelf zou zijn ultieme zet nooit meer kunnen plaatsen.

   

  De Belgische kampioen plooide zich nog dubbel en probeerde zelfs even een tijdritpositie aan te nemen om de ontketende Nederlander voor een zoveelste keer bij te halen. 

   

  Maar de winnaar van Mol moest vandaag toch het hoofd buigen voor Van der Poel in een nieuwe titanenstrijd. Tom Pidcock sloot de rij van de Grote Drie, die elkaar morgen in Zolder opnieuw in de ogen kijken.

   

  Michael Vanthourenhout was de volledige wedstrijd de beste van de rest en doet als vierde nog een uitstekende zaak voor de Wereldbeker. Zijn grootste concurrent, Laurens Sweeck, kwam na Lars van der Haar pas als zesde over de streep.

  Gerelateerd:

  Uitslag WB Gavere

  naamresultaat
  1
  Mathieu van der Poel
  in 57'14"
  2
  Wout van Aert
  op 27"
  3
  Thomas Pidcock
  54"
  4
  Michael Vanthourenhout
  1'53"
  5
  Lars van der Haar
  2'20"
  6
  Laurens Sweeck
  2'55"
  7
  Thibau Nys
  3'50"
  8
  Toon Vandebosch
  3'57'
  9
  Cameron Mason
  4'02"
  10
  Gerben Kuypers
  4'10"
  Gerelateerd:

  Fase per fase

  16:04

  EINDE: Eerherstel voor Mathieu van der Poel!

  Mathieu van der Poel heeft het titanenduel in Gavere op zijn naam geschreven. Wout van Aert komt als tweede binnen, gevolgd door Tom Pidcock. De Grote Drie zijn vandaag de eerste drie en hebben er in de modderpoel van Gavere een prachtig spektakel van gemaakt.

  15:58

  Als een tijdrijder buigt Wout van Aert zich over zijn stalen ros. "De stijl van de werker", omschrijft Ruben Van Gucht de onverzettelijke Belgische kampioen. Kan hij ultiem nog zijn eeuwige concurrent bijbenen?

  15:55

  Zelfs de allergrootsten zien af, ft. Wout van Aert

  15:54

  Van der Poel ribbedebie?

  Van Aert plooit zich dubbel, gooit zijn slijmen eruit, maar de kloof van Mathieu van der Poel wordt groter en groter. De herinneringen van Mol en val di Sole werken als een rode lap op een stier bij de Nederlander. Nog één ronde te gaan.

  15:51
  15:50

  Wout van Aert doet haasje-over bij Tom Pidcock. De drie rijden op een zakdoek rond, maar Van der poel heeft wel opnieuw de leiderspositie beet.

  15:48

  Pidcock gaat op en over Mathieu van der Poel. De Brit maakt handig gebruik van de materiaalpost om zijn Nederlandse collega voorbij te snellen. Wout van Aert slaagt er voorlopig niet in om de aansluiting te maken.

  15:45

  Pidcock lijkt nog niet uitgeteld

  15:42

  Pidcock/Van Aert naderen op MVDP

  Het kunst en vliegwerk van Van der Poel kost krachten. De Nederlander voelt de hete adem van Tom Pidcock en Wout van Aert opeens weer in zijn nek. Christophe Vandegoor, onze man langs het lint, klokt een kloofje van een handjevol seconden.

  15:39

  Van der Poel is ontketend. Met een vastberaden blik klieft hij verder door de modder. Zijn voorsprong telt 12 seconden op Pidcock. De foutenlast van Van Aert heeft de Brit een kloofje van drie seconden geschonken.

  15:37

  Van der Poel solo

  Mathieu van der Poel krijgt vleugels. Na de teleurstellingen van Mol en Val di Sole wil hij zich absoluut bewijzen. Na drie ronden heeft de Nederlander een kloofje kunnen uitbouwen op Pidcock en Van Aert. Michael Vanthourenhout blijft in alle luwte vierde.

  15:36

  Van der Poel versnelt en neemt risico's

  15:35

  Dit is spierballengerol van de bovenste plank. Mathieu van der Poel zet de andere twee nu serieus onder druk.

  Ruben Van Gucht
  15:33

  De Grote Drie samen!

  Het is zover. De Grote Drie zitten opnieuw bij elkaar. Wout van Aert trekt zijn zevenmijlslaarzen aan en brengt zichzelf en Van der Poel te voet terug tot bij Pidcock, die weigert van de fiets te stappen. Hij wordt zowaar voorbijgelopen door het duo.

  15:29

  +9" voor MVDP/WVA

  De Grote Drie zijn op de afspraak vandaag. Zo blijven Mathieu van der Poel en Wout van Aert jacht maken op Pidcock, die zijn voorsprong goed aan het verdedigen is. De kloof telt nog steeds negen seconden.

  15:27

  We hebben vandaag gekozen voor een kleinere versnelling dan normaal. We hopen zo dat Tom kan blijven rijden in de modder, waar de rest zal moeten afstappen.

  Kurt Bogaerts, trainer Tom Pidcock
  15:24

  Kurt Bogaerts, de trainer van Tom Pidcock, geeft een unieke inkijk in de tactiek van de Brit. "We hebben vandaag gekozen voor een kleinere versnelling dan normaal. We hopen zo dat Tom kan blijven rijden in de modder, waar de rest zal moeten afstappen", vertelt Bogaert. Voorlopig een uitstekende keuze: Pidcock blijft aan de leiding trappen en blijft inderdaad verduiveld lang in het zadel zitten.

  15:21

  Michael Vanthourenhout is de beste van de rest. De Europese kampioen kijkt op de ruggen van Van Aert en Van der Poel.