Ga naar de inhoud

"Afwijkend resultaat" in urinestaal van Toon Aerts: "Analyse B-staal kan tot een maand duren"

 wo 16 februari 2022 11:21
Toon Aerts werd dit seizoen eindwinnaar van de X²O-Trofee.

Opschudding in het veldrijden: Toon Aerts (28) liet gisteren met een persbericht van zijn werkgever Baloise Trek Lions weten dat hij positief heeft getest op de verboden substantie letrozole metabolite. Volgens dopingexpert Peter Van Eenoo kan de analyse van het B-staal tot een maand duren.

"Gisteren werd mijn wereld op zijn kop gezet", opent Toon Aerts zijn verklaring over een positieve dopingtest.

 

"Ik kreeg een brief van de UCI die geen enkele atleet wil krijgen in zijn carrière. Ik kreeg namelijk de melding dat er een afwijkend resultaat werd gevonden in mijn urinestaal dat werd afgenomen bij een controle buiten competitie bij mij thuis op 19 januari." Dat was enkele dagen na de cross in Flamanville en 10 dagen voor het WK in Fayetteville.

 

"Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen. In mijn urinestaal is het product letrozole metabolite gevonden. Een product waar ik tot gisteren nog nooit van had gehoord en ook niet weet hoe dit in mijn lichaam terecht is gekomen."

 

"Op dit ogenblik staat mijn hoofd niet naar koersen en heb ik in samenspraak met de ploeg beslist om mijn seizoen te beëindigen tot er meer duidelijkheid is in deze zaak."

In mijn urinestaal is het product letrozole metabolite gevonden. Een product waar ik tot gisteren nog nooit van had gehoord en ook niet weet hoe dit in mijn lichaam terecht is gekomen.

Toon Aerts (Baloise Trek Lions)

"Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik al heel mijn carrière tegen enige vorm van doping ben en er altijd alles aan gedaan heb om een voorbeeld te zijn als atleet."

 

"Ik zal er dan ook alles aan doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren. In afwachting van de analyse van het B- staal en verdere onderzoeken zal ik geen commentaar geven", besluit Aerts.

 

"Ik zou met aandrang iedereen willen verzoeken dit te willen respecteren en mij en mijn familie de tijd en mogelijkheid te geven zelf eerst meer duidelijkheid te krijgen."

Wachten op analyse B-staal

Toon Aerts hoopt dat de tegenexpertise op het B-staal meer duidelijkheid zal brengen. Volgens Peter Van Eenoo, hoofd van het antidopinglab in Gent, zou de verdere analyse van het B-staal wel een tijd op zich kunnen laten wachten. 

 

"Normaal gezien wordt er gemikt op een periode van 8 dagen, maar nu kan het tot een maand duren. Er is de coronadrukte, uitval van personeel, nood aan nieuwe onderdelen,... . Om een definitief antwoord te geven, kan het op dit moment tot een maand duren."

Lees ook:

Om welk middel gaat het?

De substantie die in de urine van Toon Aerts werd aangetroffen, wordt gebruikt in de behandeling bij patiënten met borstkanker.

 

Navraag leert dat het ook "de afbraak van mannelijke steroïden vertraagt".

 

Het helpt om spierversterking minder snel te doen afbreken, waardoor je tijdens een drukkere periode langer je niveau kunt aanhouden.

 

Het Amerikaans antidopingagentschap USADA stipt ook aan: "Atleten die anabole steroïden misbruiken, kunnen een aromataseremmer zoals letrozol gebruiken om de vorming van oestrogenen te voorkomen en daardoor de ongewenste en vervrouwelijkende effecten van het gebruik van anabole steroïden te verminderen of te voorkomen."

 

"Bovendien kunnen mannelijke atleten aromataseremmers zoals letrozol misbruiken om hun eigen natuurlijke testosteronniveaus te verhogen door de afbraak ervan te voorkomen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ploeg: "We hopen met Toon op snel en beter nieuws"

Baloise Trek Lions, de ploeg van Sven Nys, neemt ook het woord in het communiqué.

 

"We zijn door de UCI en door onze renner Toon Aerts zelf op de hoogte gebracht van het afwijkende resultaat dat uit de controle van een urinestaal bij Toon naar boven gekomen is", luidt het. 

 

"We hebben Toon gehoord en geloven hem op zijn woord dat hij zelf geen producten heeft ingenomen die de substantie kunnen bevatten. We wachten nu het B-staal af en eventuele verdere elementen die Toon kan verzamelen."

 

"We dragen Toon al jaren een warm hart toe en hopen met hem op snel en beter nieuws. Uit voorzorg en in overleg met Toon is beslist dat hij niet meer in actie komt en hij op non-actief staat tot er meer geweten is."

 

"We hanteren binnen Baloise Trek Lions een strikte nultolerantie op het vlak van dopinggebruik voor al onze renners. Dat zijn we als ploeg verplicht tegenover onszelf, de andere renners in het team en de wielerfans."

We hebben Toon gehoord en geloven hem op zijn woord dat hij zelf geen producten heeft ingenomen die de substantie kunnen bevatten. 

Baloise Trek Lions
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen medailles op de kampioenschappen

Toon Aerts heeft een vrij anoniem seizoen achter de rug. De voormalige Belgische kampioen won dit seizoen 4 crossen: Gieten (Superprestige), Zonhoven (Wereldbeker) en Kortrijk en Lille (X²O-Trofee). Aerts won dat klassement, maar speelde op de kampioenschappen geen rol van betekenis. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.