Daniil Medvedev: "Niemand zou zich nu op zijn gemak voelen in China"

  Daniil Medvedev

  Daniil Medvedev heeft een opvallende uitspraak gedaan met betrekking tot de zaak Peng Shuai. De Rus, de nummer 2 van de wereld, zegt dat geen enkele tennisser zich op dit moment goed zou voelen op een Chinees toernooi.

  De WTA besliste woensdag om alle toernooien in China en Hongkong te schrappen, uit bezorgdheid om de veiligheid van de Chinese tennisspeelster Peng Shuai. De ATP, de mannelijke tegenhanger van de WTA, doet dat voorlopig niet.

   

  Daniil Medvedev, op dit moment aan de slag op de finale van de Daviscup, heeft daarop gereageerd. "De WTA heeft een duidelijke en dappere beslissing genomen, maar ik wil niemand met de vinger wijzen omdat ze niet dezelfde beslissing nemen", zei Medvedev. 

   

  "Misschien heeft Andrea Gaudenzi een andere visie. Ik ga niet beslissen welke de juiste is. Maar als er volgende week een toernooi in China zou worden gespeeld, dan zou waarschijnlijk niemand zich er op zijn gemak voelen."

   

  "Het volgende mannentoernooi in China is ook pas in de herfst. Er is dus genoeg tijd om te kijken hoe de zaak evolueert." China is gastheer van vier ATP-toernooien in het najaar, met het Shanghai Masters 1.000 als belangrijkste. Medvedev won in 2019 in Shanghai.

   

  Medvedev verliest het belangrijkste niet uit het oog. "Er zijn problemen in veel landen, maar toch spelen we er toernooien,. Het belangrijkste is nu dat we zien dat Peng oké is, want dat weten we nog altijd niet honderd procent zeker."

  De tenniswereld, en bij uitbreiding de hele sportwereld, is sinds vorige maand in de ban van de zaak rond de Chinese tennisspeelster Peng Shuai. Zij beschuldigde via sociale media de ex-vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Ze leek daarna even verdwenen van de aardbol, maar dook onlangs in (geregisseerde?) filmpjes op.